osporavanje izbora

Ponovno prebrojavanje glasova neće dovesti u pitanje Bidenovu pobjedu

  • Autor: Bi. S. / Hina
  • Zadnja izmjena 19.11.2020 06:21
  • Objavljeno 19.11.2020 u 06:21
tportal

Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Nastojanja američkog predsjednika Donalda Trumpa da se zadrži na vlasti čine se sve uzaludnijima nakon što su su srijedu izborni dužnosnici u Georgiji i Wisconsinu rekli da nije vjerojatno da će rezultati ponovnog prebrojavanja glasova dovesti u pitanje pobjedu Joe Bidena. Savezna ameirčka država Georgia jedna je od nekoliko država u kojima Trumpova kampanja, za sada bezuspješno, osporava izborne rezultate. Tamošnji dužnosnici nadležni za izbore su rekli da nije vjerojatno da će rezultati ponovnog prebrojavanja glasova koji trebaju biti objavljeni u četvrtak utjecati na izbornu pobjedu demokratskog predsjedničkog kandidata Joe Bidena

On je u toj državi po prvom prebrojavanju odbio 14.000 glasova više od Trumpa.

Dužnosnici su također su rekli da ponovno prebrojavanje neće dati dokaze za Trumpove neutemeljene tvrdnje o brojnim izbornim prijevarama.

"On je u pogledu toga pogrešno informiran", rekao je novinarima Gabriel Sterling, nadležan za izborni sustav te države.

Po Sterlingu je u srijedu ujutro Bidenova prednost pred Trumpom pala s 14.561 na 12.781 glas. Sterling najavljuje da bi prebrojavanje trebalo biti završeno do kraja srijede te da će ga država potvrditi u petak.

"Ne vjerujem da će (prebrojavanje) na kraju promijeniti ukupan rezultat", rekao je CNN-u državni tajnik Georgije Brad Raffensperger.

I izborni dužnosnici države Wisconsin su rekli da djelomično ponovno prebrojavanje glasova koje je tražila Trumpova kampanja neće promijeniti činjenicu da je republikanski predsjednik poražen u toj državi u kojoj je pobijedio Hillary Clinton 2016. godine.

  • +6
  • +3

Prosvjed Trumpovih pristaša u Washingtonu

Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

Izborno povjerenstvo Wisconsina je reklo da će se izvršiti ponovno prebrojavanje u dva okruga izrazito naklonjena demokratima, Milwaukeeju i Daneu, nakon što je Trumpova kampanja platila troškove od tri milijuna dolara. Trošak ponovnog prebrojavanja u cijeloj državi se procjenjuje na 7,9 milijuna dolara.

Scott McDonell, izborni dužnosnik okruga Dan, rekao je da će prebrojavanje početi u petak i biti obavljeno u nekoliko dana. Nakon predsjedničkih izbora 2016. u okrugu se promijenilo samo nekoliko stotina glasova, podsjetio je.

"Moja pretpostavka je da će, ako je fokus na Dane i Milwaukee, konačni rezultat biti blago povećanje broja glasova za Bidena, no ništa strašno značajno, zasigurno ni blizu nečemu potrebnom za drugačij ishod", rekao je McDonell.

Biden je u Wisconsinu pobijedio za više od 20.000 glasova, a u postocima 49,5 prema 48,8 posto glasova.

Trump osporava rezultate i u Michiganu a u srijedu je netočno ustvrdio da je broj glasova u Detroitu, izrazito sklonom demokratima, veći od broja stanovnika.

"U Detroitu ima MNOGO VIŠE GLASOVA NEGO LJUDI. Ništa se ne može učiniti da se ispravi ta golema prijevara. Ja sam pobijedio u Michiganu!", napisao je na Twitteru.

Pravosudni napad

Podaci gradskih vlasti pokazuju da je tamo na predsjedničkim izborima bilo 250.138 glasova. To je malo više od trećine stanovnika grada koji po popisu stanovništva 670.031 stanovnika.

Sam Trump se drži daleko od očiju javnosti a svoj bijes izbacuje na Twitteru. Njegovo tužbe zbog izbornih rezultata u Pennsylvaniji, Nevadi i Michiganu do sada nisu imale uspjeha u sudnicama.

No u srijedu je Trump u svom općem pravosudnom napadu na izborne rezultate postigao jedan manji uspjeh kada je Vrhovni sud Pennsylvanije pristao razmotriti njegovu žalbu na više tisuća glasova poslanih poštom u Philadelphiji zbog nepotpunih informacija na omotnicama.

Biden je u Pennsylvaniji pobijedio za oko 82.000 glasova.

Na nacionalnoj razini je Trump dobio 232 elektora Biden 306 i 5,8 milijuna glasova Amerikanaca više.

Za izbornu pobjedu u SAD-u potrebno je 270 elektorskih glasova saveznih država te Trump za pobjedu mora preokrenuti rezultate u najmanje tri velike države što je do sada nezabilježeno.

Istovremeno njegovo odbijanje da prizna izborni poraz sprječava predaju vlasti i informacija novoj administraciji i otežava Bidenov odgovor na pandemiju koronavirusa nakon što preuzme predsjedničku dužnost 20. siječnja.

Biden je u srijedu, na virtualnom sastanku sa zdravstvenim djelatnicima države Delaware koji se žale na nedostatak zaštitne opreme i testova na covid-19 za njih, upozorio da odgađanje da ga se proglasi pobjednikom može značiti da bi "uskoro mogli kasniti više tjedana ili mjeseci u pripremi cijele inicijative" za distribuciju cjepiva na koronavirus kada ono postane dostupno.

"Mnogo stvari nam nije dostupno" uključujući ažurirane podatke o osbnoj zaštitnoj opremi i plan distribucije cjepiva, rekao je Biden.

Čeka se GSA

Vladina agencija zadužena za početak procesa tranzicije na novu predsjedničku administraciju (GSA) još nije priznala Bidena i potpredsjednicu Kamalu Harris kao pobjednike, ostavivši ih bez pristupa osjetljivim vladinim brifinzima koji se uobičajeno daju dolazećoj administraciji.

Ta je agencija, na čelu s Emily Murphy koju je imenovao Trump, najveća je prepreka za koordinaciju s timom Bijele kuće za borbu protiv covida-19, upozorili su Biden i njegov tim.

Murphy mora "utvrditi" pobjednika izbora održanih 3. studenog a to je uvjet za davanje sredstava i resursa pobjedniku

GSA nije rekla kada će Murphy donijeti svoju odluku a agencija nije odgovorila ni na pismo Kongresa s istim pitanjem, rekli su dužnosnici američkog Kongresa.

Savezne države imaju rok do 8. prosinca za potvrdu izbornih rezultata kako bi Elektorski kolegij službeno glasovao 14. prosinca.

Kongres glasove lektora treba prebrojati 6. siječnja što je obično formalnost. No Trumpovi podržavatelji u senatu i predstavničkom domu mogu uputiti prigovor na rezultate u posljednjem, očajničkom pokušaju da Bidena liše 270 elektorskih glasova i konačnu odluku prepuste Predstavničkom domu.

Izborni dužnosnici iz obje glavne stranke i cijelog SAD-a su rekli da nema dokaza o namještanju izbora a isto su zaključila savezna tijela nadležna za sigurnost izbora.

Iako Trumpove neutemeljene tvrdnje o brojnim izbornim prijevarama sudovi gotovo redom odbacuju, ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da on iz njih izvlači političku korist s obzirom da im vjeruje polovica njegovih republikanaca, po anketi Reuters/Ipsosa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!