ENTITETSKE VOJSKE

Policije u BiH opremaju se borbenim oklopnim vozilima

25.06.2015 u 15:45

Bionic
Reading

Policijske snage u Bosni i Hercegovini opremaju se borbenim oklopnim vozilima koja preuzimaju kao viškove koje su oružane snage te zemlje proglasile nepotrebnim a u nabavi te opreme prednjači policija Republike Srpske, prenosi u četvrtak sarajevsko "Oslobođenje".

Odluka o dodjeli policiji čak šesnaest vojnih vozila namijenjenih prije svega borbenim operacijama neuobičajena je jer su slični zahtjevi u proteklim godinama bili tek sporadični a u Ministarstvu obrane BiH su ih uglavnom odbijali.

Zamjenik ministra obrane BiH Emir Suljagić potvrdio je ovom listu kako je Ministarstvo unutarnjih poslova RS zatražilo od Ministarstva obrane BiH čak devet borbenih okolopnih vozila.

Pet takvih vozila zatražio je MUP Federacije BiH a dva Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Sve te zahtjeve 19. lipnja odobrilo je povjerenstvo Ministarstva obrane BiH zaduženo za "provedbu postupka rješavanja viškova pokretne vojne imovine" a doministar Suljagić smatra kako je riječ o opasnom koraku koji ukazuje kako se policiju u BiH pokušava pripremiti za obračun s nezadovoljnim narodom.

"Nemam nikakve dvojbe da se entitetske vlasti pripremaju za obračun s narodom koji očekuju", izjavio je Suljagić koji je doministrom obrane postao kao član Demokratske fronte (DF), stranke koja je napustila vladajuću koaliciju na razini Federacije BiH no ostala je dio vladajuće većine na razini države.

Doministar obrane smatra kako je policijama u BiH uopće ne trebaju vojna vozila za obavljanje zadaća koje imaju po zakonu.

"Za borbu protiv korupcije im ne trebaju borbena oklopna vozila. Za borbu protiv organiziranog kriminala također a za borbu protiv terorizma nimalo", kazao je Suljagić.

Podsjetio je na teroristički napad na policijsku postaju u Zvorniku u kojemu bi uporaba oklopnih vozila bila besmislena dok bi ponavljanje scenarija poput onog u Kumanovu u Makedoniji u slučaju BiH bila zadaća kojom bi se bavile oružane snage a ne policija.

Borbena okolopna vozila, ističe Suljagić, u slučaju kada ih koristi policija namijenjena su isključivo za uporabu u situacijama masovnih okupljanja a u tom je slučaju jasno tko bi bio metom.

"Ni kao čovjek ni kao političar ne želim sudjelovati u izgradnji entitetskih vojski odnosno pretorijanskih gardi političkih stranaka", kazao je Suljagić dodajući kako će se svim sredstvima usprotiviti postupcima čiji je konačni cilj borba protiv naroda kojega vlast smatra neprijateljem.