GODIŠNJE IZVJEŠĆE O OBRANI

Pogledajte zašto je na Hrvatsku vojsku lani potrošeno četiri milijarde kuna

04.05.2017 u 17:49

Bionic
Reading

Vlada je na 35. sjednici prihvatila i u Sabor poslala dokument 'Godišnje izvješće o obrani za 2016. godinu' u kojem se nalazi pregled svih zbivanja i ukupnog stanja u obrambenom sektoru kojeg je predstavio ministar obrane Damir Krstičević

Prema izvješću, ukupno brojno stanje djelatnog sastava Oružanih snaga RH 31. prosinca 2016. bilo je 16.017 osoba, s tim da je ukupna prosječna dob svih djelatnika obrambenog resora 40,01 godina (žene 43,47 godine, a muškarci 39,34 godine). Nakon procesa izdvajanja i prijma, tijekom prošle godine broj djelatnih vojnih osoba smanjen je za 107 osoba, a broj državnih službenika i namještenika manji je za 37 osoba.

U skladu s Planom prijma djelatnih vojnih osoba, primljeno je 800 vojnika/mornara, 15 kandidata za časnike, od čega devet doktora medicine, što je posebno važno budući je liječnička struka deficitarna u Oružanim snagama Na dočasničke dužnosti, u djelatnu vojnu službu na neodređeno vrijeme, primljeno je 250 ugovornih vojnika, dok je za potrebe Oružanih snaga te je u 2016. godini školovanje završilo 33 kadeta prema prethodnom modelu školovanja kadeta (sedam žena i 26 muškaraca).

Upisom treće generacije u akademskoj godini 2016./2017. uspješno je nastavljeno školovanje kadeta na četverogodišnjim preddiplomskim sveučilišnim vojnim studijima u organizaciji Hrvatskog vojnog učilišta 'Dr. Franjo Tuđman' i Sveučilišta u Zagrebu. U tekućoj akademskoj godini, uzevši u obzir i kadete na višim godinama navedenih studija, kao i one upisane na više godine studija prema prethodnom sustavu, školuje se 274 kadeta (46 žena i 228 muškaraca) te 13 kadeta (stranaca), dok je u 2016. godini školovanje završilo 33 kadeta (sedam žena i 26 muškaraca).

Sedam novih generala

U godišnjem izvješću također se navodi kako je rastuću izobrazbu u inozemstvu završilo je 25 osoba (muškarci), a funkcionalne izobrazbe 65 osoba (tri žene i 62 muškarca). Inozemna izobrazba je uglavnom usmjerena na suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama kroz program suradnje u vojnoj izobrazbi, koju su pohađale 22 osobe, a sedam ih nastavlja u ovoj godini (ukupno 29 osoba). Stručna usavršavanja i funkcionalne tečajeve završio je 1881 djelatnik (98 žena i 1783 muškarca).

Dokument: "Godišnje izvješće o obrani za 2016. godinu"

Izvješće donosi i podatak kako je Planom promicanja za 2016. godinu u generale promaknutu sedam visokih časnika Oružanih snaga, dok je dragovoljno vojno osposobljavanje provedeno u dva ciklusa, a uspješno ga je završilo 956 ročnika.

Nastavljena je i obuka pričuvnika s ciljem da se do 2024. godine ustroji razvrstana pričuva veličine do 20.000 osoba, dok će se tijekom ove godine nastaviti ustrojavanje pričuvnog sastava Oružanih snaga odnosno razvrstane pričuve. Planirano je ustrojavanje dijelova dviju pješačkih pukovnija (po jedna pješačka bojna u svakoj pukovniji) i topničko-raketne pukovnije s ukupno 1872 pričuvnika. U izvješću se ističe kako je MORH prošle godine sklopilo ugovor o službi u ugovornoj pričuvi s pet vrhunskih sportaša.

MORH podijelio 30 stanova

Iz vladinog izvješća vidljivo je kako je tijekom 2016. godine dano na korištenje 30 službenih stanova od čega je 16 službenih stanova dano na korištenje djelatnicima deficitarnih zvanja odnosno struka, što je u skladu s ciljem privlačenja deficitarnog osoblja i njihova što duljeg ostanka u službi. U posjed Ministarstva obrane vraćeno je 19 službenih stanova, koji su u postupku ponovnog davanja na korištenje za službene potrebe.

Analizirajući, pak, stanje prema ravnopravnosti spolova, u MORH-u i OS RH prošle je godine  bilo je zaposleno 15,90 % osoba ženskog spola. U kategoriji državnih službenika i namještenika udio žena iznosio je 46,08 %, dok je kategoriji državnih dužnosnika udio žena iznosio 14,29 %. Ukupan postotak žena u Oružanim snagama (djelatne vojne osobe, državni službenici i namještenici) iznosio je 13 %, od čega je djelatnih vojnih osoba 10,65 %. Vojnikinja je bilo 7,26 %, dočasnica 10,74 % te časnica 16,24 %.

Postotak žena na voditeljskim dužnostima u Ministarstvu obrane iznosio je 38,04%, dok je postotak žena na zapovjednim dužnostima u Oružanim snagama iznosio 7,58%. Sveukupno na voditeljskim i zapovjednim dužnostima u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama bilo je 9,10% žena. Postotak osoba ženskog spola koje su tijekom 2016. godine sudjelovale u operacijama potpore miru iznosi 7,32%.

Značajni dio godišnjeg izvješća odnosio se na razvoj materijalne komponentne obrambenih sposobnosti koja je i dalje bila veća od financijskih sredstava odobrenih za tu svrhu. Stoga se provedba programa i projekata opremanja i modernizacije odvijala prema prioritetima definiranim za sve tri grane Oružanih snaga.

Potiču rast domaćih proizvođača

U njihovu provedbu se u najvećoj mogućoj mjeri nastojalo uključiti domaće proizvođače radi poticanja rasta domaćih gospodarskih i znanstveno-istraživačkih sposobnosti u području obrane, uz poštivanje zakonskih uvjeta jednakoga tržišnog natjecanja. Stoga je MORH u 2016. godini sklopilo dva ugovora s karlovačkom tvrtkom HS Produkt o proizvodnji i isporuci dodatne opreme za jurišnu pušku VHS. Na temelju tih ugovora nabavljena su 533 optička ciljnika u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna, četiri bacača granata u vrijednosti od 50.000 kuna. Nabavljene su određene količine ostalih skupina oružja, osobne i zaštitne opreme (lake puškostrojnice, snajperske puške, sačmarice, pištolji, strojnice, optički ciljnici, nuklearno-biološko-kemijska oprema, kacige i borbeni prsluci).

Inženjerijske  postrojbe Hrvatske kopnene vojske opremljene su s 10  aluminijskih čamaca opremljenih izvanbrodskim motorima za uporabu na rijekama i jezerima vrijednosti 1,11 milijuna kuna.

Tijekom 2016. godine nastavljeno je opremanje 126 baznih oklopnih vozila Patria AMV 8x8 podsustavima naoružanja i specijalne opreme. Na stalnu uporabu u Oružane snage predano je devet opremljenih borbenih oklopnih vozila BOV PATRIA CRO 8x8, različitih inačica. Time je do kraja 2016. godine ukupno 73 vozila predano na stalnu te pet vozila na privremenu uporabu Oružanim snagama, na što je ukupno ukupno 2,3 milijardi kuna.

Za nabavku panzerhaubica PzH2000  tijekom 2016. godine uloženo je 59,5 milijuna kuna te je od početka projekta ukupno uloženo 160 milijuna kuna.

Američke donacije

Glavni projekt opremanja i modernizacije Hrvatske ratne mornarice u 2016. godini bio je nastavak gradnje obalnih ophodnih brodova. U izvješću stoji kako je tijekom prošle godine završen je glavni projekt broda, izvršena nabava ključne opreme za prototip, završena gradnja aluminijskog nadgrađa i njegovo spajanje s trupom broda te se započelo opremanjem broda na navozu. Na taj je projekt utrošeno ukupno 63 milijuna kuna, a prototip broda je bio u visokoj fazi izgrađenosti.

Na temelju ugovora o donaciji vlade SAD, u 2016. godini zaprimljena su i stavljena u operativnu uporabu Hrvatske ratne mornarice dva autonomna podvodna vozila REMUS 100. Vrijednost donacije iznosi 9,1 milijun kuna, a vozila su namijenjena za provedbu mornaričkih minskih protumjera, u dijelu otkrivanja i klasifikacije morskih mina i drugih eksplozivnih sredstava. U 2016. godini izvršena je ugradnja navigacijskih radara na raketne topovnjače RTOP-41 'Vukovar' i RTOP-42 'Dubrovnik'. Ukupna vrijednost ugovora sa splitskom tvrtkom 'Pomorski centar za elektroniku' iznosila je 1,96 milijuna kuna.

Što se tiče zrakoplovne komponente, aktivnosti opremanja i modernizacije bile su usmjerene na opremanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane izvidničko-jurišnim helikopterima OH-58D 'Kiowa Warrior', izvršenje jamstvenog roka nakon kapitalnog remonta i nadogradnje 12 borbenih aviona MiG-21 te nabavu letačke opreme.

1000 sati naleta

Nakon provedenog remonta, avioni su ostvarili 1800 letova i više od 1000 sati naleta. Prosječna raspoloživost aviona za operativnu uporabu tijekom 2016. godine omogućavala je provedbu namjenskih zadaća te provedbu borbene i redovite obuke za 12 do 15 pilota. Osim redovite obuke i izvršavanja namjenskih zadaća eskadrile, obučena su dva nova pilota za avion MiG-21, a dva su pilota dodatno osposobljena za probne pilote. Za dva aviona isteklo je jamstvo, a jamstvo za preostalih 10 aviona se produžuje na 2017. godinu.

Za potrebe Oružanih snaga provedena je nabava 79 tona ubojnih sredstava (šest vrsta pješačkog streljiva, topničke kapisle za metak za haubicu 155 mm) u ukupnoj vrijednosti od 13,6 milijuna kuna, a nabavljena je i oprema za nuklearno-biološko-kemijsku obranu u vrijednosti od 4,1 milijuna kuna te laboratorijski uređaji za ispitivanje postojanosti baruta, goriva i maziva u ukupnoj vrijednosti od 227.000 kuna. Također, zbrinuto je 818 tona neperspektivnih, viška perspektivnih i otpisanih ubojnih sredstava.

Ministarstvo obrane je 31. prosinca 2016. izvršilo popis nekretnina na upravljanju te je u siječnju 2017. izrađen Elaborat o popisu, Registar nekretnina i Knjiga nekretnina iz čega je utvrđeno kako Ministarstvo obrane upravlja s ukupno 2215 nekretnina, od čega su 224 vojne nekretnine, 1959 stanova, šest poslovnih prostora te 26 garaža.

Misije i izvanredni događaji

Analizirajući sudjelovanje naših vojnika u operacijama potpore miru i misije, tijekom 2016. godine ukupno su upućena 282 pripadnika OS, dok je u sastavu različitih kontingenata bilo angažirano ukupno 423 pripadnika Oružanih snaga, od čega 31 žena.

Oružane snage su tijekom prošle godine gaseći velike požare ostvarili 6364 leta i 937 sati naleta zrakoplova, uključujući i protupožarna izviđanja, dok su na istim zadaćama izvan hrvatskog teritorija naši protupožarni zrakoplovi ukupno proveli 66 letova.

Tijekom 2016. godine izvršeno je 736 zahtjeva hitnoga medicinskog prijevoza zrakom i tri zahtjeva za prijevoz organa za transplantaciju. Prevezeno je 805 pacijenata i 1498 pratitelja, što je značajno više nego u proteklom razdoblju. Također, realizirana su 22 zahtjeva traganja i spašavanja na kopnu, moru i otocima.

U MORH-u i OS RH prošle je godine evidentirano ukupno 328 izvanrednih događaja u kojima je sudjelovalo ukupno 388 osoba. Najčešći uzrok izvanrednih događaja je ljudski faktor i to u 312 izvanrednih događaja (nepažnja, alkoholizam, nepoštivanje propisa, krađa, prometna nesreća) te smrt uslijed bolesti, dok su preostali uzroci meteorološki uvjeti, neispravnost materijalno-tehničkih sredstava, elementarne nepogode i eksplozija i to u 16 izvanrednih događaja.

Petero smtrno stradalih

Tijekom 2016. godine smrtno je stradalo pet osoba (dvoje u prometnim nesrećama, dva suicida i jedno utapanje), a prirodnom smrću umrlo je 13 pripadnika MORH-a i OS RH, što ukupno iznosi 18 izvanrednih događaja sa smrtnim posljedicama.

Vojna policija tijekom 2016. godine postupala je u 327 događaja u kojima su sudjelovali pripadnici MORH-a i OS RH te civilne osobe, što u odnosu na 2015. čini povećanje za 3,2 %. U navedenim događajima sudjelovalo je 570 sudionika što je u odnosu na 2015. godinu povećanje za 5 %.

U 2016. godini provedeno je ukupno 55 vježbi, od toga 17 domaćih i 38 međunarodnih, što je povećanje sudjelovanja na međunarodnim vježbama, dok je broj organiziranih vježbi u RH ostao na razini 2015. godine. Na vježbama je sudjelovalo 5600 pripadnika OS RH, a uključujući pripadnike oružanih snaga drugih država na vježbama u Hrvatskoj, ukupni broj kreće se oko 6000 pripadnika. Za provedbu vježbi utrošeno je oko 15.000.000 kuna.

U preciznom izvješću navodi se kako je MORH objavio ukupno 586 objava za medije, a istodobno je odgovoreno na 1549 pojedinačnih građanskih i novinarskih upita.

Sve veći interes javnosti

Na društvenim mrežama u protekloj godini bilježi se izniman interes javnosti za sadržaj koji se objavljuje te je tako na Twitteru, Facebooku i Linkedinu bilo oko 500 objava, s više od 52000 lajkova, a doseg objava je bio oko dva milijuna, dok YouTube na kojem je objavljeno 35 novih video materijala bilježi 540.325 pregleda (45.027 mjesečno).

Prema financijskom planu ministarstva obrane za 2016. godinu, utvrđenim državnim proračunom RH, koji se mijenjao u skladu s izmjenama i dopunama državnog proračuna te dobivenim suglasnostima ministarstva financija, u konačnici je iznosio 3.982.609.178 kuna, što predstavlja 1,16 % projiciranog BDP-a.

U usporedbi s 2015. godinom, udio obrambenog proračuna u BDP-u je smanjen za 0,16 % (s 1,32 % na 1,16 % BDP-a). Rashodi i izdaci poslovanja resornog ministarstva u 2016. godini prema financijskom izvještaju za razdoblje 1. siječnja do 31. prosinca 2016., koji je izrađen sukladno odredbama Pravilnika o financijskom izvještavanju u proračunskom računovodstvu, iznose 4.072.552.871 kuna.