CMS PRED USTAVNIM SUDOM

'Podnijeli smo ustavnu tužbu zbog vojske na granicama. To je čin domoljublja!'

30.03.2016 u 10:56

Bionic
Reading

Kao što je najavljivao, Centar za mirovne studije (CMS) podnio je danas Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o obrani, kojima se, ako to procijeni policija, u pomoć na granicu može poslati vojska. Podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti domoljubni je čin, ustvrdio je CMS-ov Gordan Bosanac na press konferenciji pred sudom

U CMS-u se nadaju, rekao je Bosanac, da će Ustavni sud poništiti ta dva zakona, ali i da će ih, dok razmatra njihovu ustavnost, staviti izvan snage.

'Zakoni su problematični iz više aspekata – jedan je proceduralni jer znamo da nije bilo javne rasprave. Također imamo informaciju da je pravobraniteljica za informiranje pokrenula postupak protiv Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva obrane jer nisu proveli javnu raspravu', kazao je Bosanac.

No još važnije je to što u CMS-u smatraju da se zakonima krši Ustav.

'Nakon što je on izglasan u Hrvatskoj je zapravo proglašeno izvanredno stanje, što stavlja vojsku u vrlo neugodnu poziciju. Mislimo da je današnje podnošenje ustavne tužbe ustvari domoljuban čin jer želimo zaštititi Oružane snage od toga da ih se dovodi u situaciju da na granicama RH na bilo koji način interveniraju prema civilima koji bježe pred ratovima i pred siromaštvom i zato se nadamo da će Ustavni sud što žurnije i što brže, prije nego li se raspadne ili mu istekne mandat, donijeti odluku da stavi izvan snage zakone i da će to biti dobra lekcija o tome da se vojska ne koristi u izbjegličkoj krizi', rekao je Bosanac.

Podsjetimo, izmjene oba zakona izglasane su prošli tjedan. Izmjenama Zakona o nadzoru državne granice i dopunama Zakona o obrani omogućava se da iznimno, kada to Ministarstvo ili predsjednik Vlade ocijene potrebnim zbog sigurnosnih ili humanitarnih razloga, Oružane snage RH mogu pružiti potporu u zaštiti državne granice na način propisan Zakonom o obrani.

U obrazloženju prijedloga navodi se kako se zbog migrantske krize s kojom se suočavaju države na tzv. balkanskoj ruti i članice Europske unije pojavila mogućnost potrebe da Oružane snage Republike Hrvatske daju potporu u zaštiti državne granice, ujedno vanjske granice Europske unije. To je potrebno radi otklanjanja moguće ugroze suvereniteta Republike Hrvatske te omogućavanja policiji da nesmetano obavlja svoj posao, objašnjava predlagač. Stoga, ako Ministarstvo unutarnjih poslova ili predsjednik Vlade RH procijene na temelju analize rizika zbog velikog pritiska migranata i potencijalnog izbijanja humanitarne krize da je povećana ugroza unutarnje sigurnosti i da postoji prijetnja sigurnosti državne granice, Oružane snage RH mogu pružiti potporu u zaštiti državne granice.

Zbog izmjena zakona ocjenu ustavnosti već je zatražio i SDP.