BALDASAR O FISKALIZACIJI I KAOSU NA PAZARU

'Počistite nered ili dovodim vojsku odvjetnika!'

04.07.2013 u 13:40

Bionic
Reading

Tržnice će morati ući u sustav fiskalizacije, to su ministar financija Slavko Linić i predstavnici Porezne uprave jasno poručili i Ivi Baldasaru, gradonačelniku Splita koji je pokušao razgovarati s njima o eventualnom paušalnom oporezivanju, no i dali su mu do znanja da je period do kraja srpnja sasvim dovoljan za prilagodbu. Bila je to prilika Baldasaru da se pozabavi stanjem na splitskom Pazaru, jednoj od glavnih atrakcija i srcu grada, pa je otvoreno zaprijetio raskidanjem ugovora s koncesionarom, privatnom tvrtkom Hippos

'Trebali su omogućiti dobru internetsku vezu na prostoru cijelog Pazara, stvoriti preduvjete za fiskalizaciju i potom pitati korisnike kako im mogu pomoći u tehničkom smislu, savjetovati im kakve blagajne uzeti... Činjenica da to nisu učinili očito je kršenje koncesijskog ugovora, a on se krši i u drugim odredbama', kazao je Baldasar, zaprijetivši:

'Spreman sam na sudske sporove, a ako bude potrebno, dovest ću vojsku odvjetnika! Neka im ovo bude upozorenje. Nezadovoljan sam stanjem na glavnom splitskom pazaru, a mislim da je zadnji napravljeni banak stariji od mene!', rekao je Baldasar. Koncesionare splitske tržnice pozvat će na razgovor i od njih zatražiti objašnjenje 'zašto Pazar izgleda ovako', kao i idejno rješenje za natkrivanje jednog njegovog dijela. Spomenuta tvrtka po njemu je dužna postupati kao odgovoran koncesionar, pa čak i kandidirati se za europska sredstva kako bi se tržnica dovela u red i upristojila.

Splitskim Pazarom upravlja Hippos, privatna tvrtka koja je nakon desetogodišnje koncesije koncem prošle godine dobila novih deset godina jer se jedina prijavila na javni natječaj. Ipak, u Splitu već dulje vrijeme vlada nezadovoljstvo činjenicom da je broj štandova na kojima se prodaju odjeća, obuća i suveniri metastazirao do te mjere da su neki dijelovi tržnice postali doslovce neprohodni. Baldasar je najavio da će angažirati arhitekte koji će osmisliti novi izgled prodajnih mjesta u Hrvojevoj ulici, uz istočni zid Dioklecijanove palače, jer su se čak i sami prodavači žalili na njihovu funkcionalnost.

'Oni su potpuno promašeni i zato ćemo osmisliti novo rješenje, da to budu prozirni i čvršći objekti', kazao je Baldasar uz napomenu da će se voditi računa o prodavačima, jer taj posao osigurava egzistenciju tisućama ljudi.

Samu fiskalizaciju Baldasar ne smatra lošom, a tvrdi da su mu se obratili brojni vlasnici štandova koji su i sami izrazili želju za urednim poslovanjem. Najveći problem, kaže, bit će obuka trgovaca, pogotovo starijih, pa je pozvao Hippos da odradi taj posao na vrijeme.