zeleni projekt

Počelo postavljanje pametne javne rasvjete u Bjelovaru: 'Uštedjet ćemo milijune'

06.09.2023 u 18:52

Bionic
Reading

U bjelovarskoj ulici Put žrtvama u Lugu počelo je postavljanje pametne javne rasvjete, projektu vrijednom gotovo milijun i pol eura kojim će se zamijeniti oko četiri tisuće postojećih rasvjetnih tijela te postići velika ušteda na energiji

Planiramo zamijeniti dvije trećine rasvjetnih tijela na području grada, a za tu namjenu podigli smo kredit na deset godina s vrlo povoljnom kamatom od 0.25 posto, rekao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.

Uštedjet ćemo milijune eura upravo na ovoj zamjeni rasvjete zbog smanjenja potrošnje energije, a smanjit će se i svjetlosno onečišćenje, emisija CO2. Dobit ćemo bolju, moderniju, efikasniju i štedljiviju javnu rasvjetu i ono što je najbitnije, štedit će novac poreznih obveznika”, istaknuo je Hrebak. Očekivana ušteda je između 60 i 70 posto.

Zahvalio je tvrtki „Pametna energija” koja je posao dobila na javnom natječaju i dodao da očekuje da će posao biti završen u roku od tri mjeseca.

Marko Perlić, inženjer tvrtke izvođača radova, naglasio je da se rasvjetna tijela proizvode u Hrvatskoj, a objasnio je i što u ovom slučaju znači „pametna rasvjeta”.

„Pametne su, što znači da su dizajnirane tako da nema rasipanja svjetlosti, a opremljene su tako da je u kasnim noćnim satima, iza ponoći kada je slabiji intenzitet prometa, moguće dodatno reducirati svjetlo”, kazao je Perlić.