GLAVOBOLJA ILI OLAKŠANJE

Što je pametna kućna rasvjeta - i vrijedi li novca?

13.07.2017 u 14:17

Bionic
Reading

Sjećate se omiljenih znanstvenofantastičnih serijala gdje bi likovi mogli reći: 'Computer, lights' za aktiviranje rasvjete? Danas je zahvaljujući internetu i tehnologijama moguće i mnogo više od toga. Možda je osnova svakog pametnog doma upravo pametna rasvjeta. Malo koji takav dodatak je danas bez mane, no neki su jako blizu tome da olakšaju svakodnevicu

Što je pametna kućna rasvjeta uopće? Ukratko, posrijedi su sustavi s rasvjetnim tijelima, koja obično u sebi uključuju elektroniku potrebnu za spajanje na internet i kontrolne sustave. Na taj način se rasvjetom može upravljati preko mobilne aplikacije ili glasom. 

E sad, hoće li takva pametna kućna rasvjeta nekom olakšati život ili uzrokovati glavobolje ovisi o nekoliko različitih parametara: 

  • Lakoća inicijalnog postavljanja
  • Lakoća svakodnevnog korištenja
  • Fleksibilnost
  • Trajanje

Zaboravite na prekidače

Kod praktički svakog komada pametne kućne rasvjete jedno je jasno - klasični prekidači više ne igraju glavnu ulogu, već su tu aplikacije. Ne samo da je preko njih moguće paliti i gasiti rasvjetu, već i kontrolirati toplinu svjetla, intenzitet, a ponekad i boje. Neki od sustava se daju povezati i s digitalnim pomoćnicima.

Za gledanje filmova tako je lako aktivirati prigušenu toplu rasvjetu, za kuhanje aktivirati maksimalan intenzitet i što prirodnije svjetlo, za kućnu zabavu zatražiti bljeskanje u više boja, itd. - ne samo preko aplikacije, već i glasovnim naredbama. 

Philips Hue pametni rasvjetni sustavi primjerice rade s platformama Apple HomeKit, Amazon Echo i Google Home. Sličnu funkcionalnost će kasnije ove godine dobiti i Ikeini sustavi Trådfri. Malo tko može reći da kontrola glasom nije kul - ako ništa drugo. 'Hey Siri, set scene to cinema', 'Alexa, turn the lights off', samo je dio primjera koje se može iskoristiti u ovom smislu. 

Što je uopće potrebno?

Za postavljanje pametne kućne rasvjete u pravilu je dostatno sve što se već nalazi u kućanstvu - pod uvjetom da je pokrivenost bežičnim internetom dovoljna. Sama rasvjetna tijela u pravilu koriste tzv. mesh umrežavanje, gdje se svaka žarulja spaja sa najbližom susjednom. Tu mrežu pak kontrolira posebno čvorište koje se spaja na ruter. 

Valja napomenuti da nemaju svi sustavi takvo čvorište. LIFX platforma se primjerice izravno spaja na bežičnu kućnu mrežu. 

Sami sustavi mogu stići i s dodatnim dijelovima, poput senzora za pokret, zasebnim prekidačima (tko voli nek' izvoli) i sličnim materijalom. Ono po čem su pametni rasvjetni sustavi pametni zapravo nisu ti dodaci, već značajke koje omogućuju daljinsku kontrolu, kao i primjerice treperenje svjetla u određenoj boji ako korisnik primi obavijest na pametnom telefonu. 

Kakve vrste su dostupne na tržištu?

U praksi je moguće naći ama baš sve što se traži, no naravno kako su najuobičajenije žarulje sa srednjim (E27) navojem. Međutim, ima tu i pametne rasvjete s GU10 konektorima kao i one kojoj navoji uopće nisu potrebni već su u obliku samoljepivih traka. 

Velika većina (ako ne i sve) pametnih rasvjetih sustava koriste LED-ice za pružanje rasvjete. Ova tehnologija omogućuje mizerno malu potrošnju i u odnosu na štedne žarulje, a kamoli klasične sa žarnom niti (od kojih su učinkovitije i do osam puta). K tome LED-ice imaju drastično duži vijek trajanja od svega drugoga. 

U praksi su rješenja dostupna na tržištu podijeljena u dvije kategorije - sustave koji pružaju bijelo (toplo ili hladno) svjetlo te RGB sustave koji mogu stvoriti bilo koju boju. 

Kvaka je - u cijenama

Nije teško za pogoditi kako pametna kućna rasvjeta košta mnogo, mnogo više od klasičnih žarulja. Philips Hue kompleti su najskuplji, ali i najprovjereniji na tržištu. Philips Hue most (čvorište) u kompletu s dvije bijele E27 žarulje košta kakvih 400-500 kuna. Isti most (čvorište) u kompletu s tri RGB E27 žarulje košta preko tisuću kuna. Pojedinačne žarulje za proširenje se mogu naći po cijenama od kakvih 150 kuna naviše. Za opremanje stana s ovakvim kompletima u pravilu će se potrošiti više tisuća kuna, što je...prilično bolno. 

S druge strane, takvo što se možda i isplati onima koji još nisu prešli na LED rasvjetna tijela ili tek žele dugoročno uštedjeti. Sve LED-ice kvalitetnijih proizvođača mogu raditi barem 25 tisuća sati (a neke i preko 50 tisuća sati), a potrošnja je uistinu minimalna. 

Koga jednostavno ne zanimaju boje, IKEA se nedavno ubacila na tržište proizvodima za pametnu kućnu rasvjetu iz linije Trådfri. Cijene su više no konkurentne, a IKEA LED žarulje su općenito na dobrom glasu, posebno po pitanju omjera uloženog/dobivenog. Jedina caka u ovoj priči je što će se za korištenje digitalnih pomoćnika trebati pričekati još koji mjesec. 

Isplati li se to onda uopće?

Kako je ranije napomenuto u tekstu, barem osnovni kompleti rasvjete se itekako isplate - posebno u slučajevima ako je dio doma još uvijek s klasičnim, neučinkovitim i vrelim žaruljama. U ovom slučaju prelazak na LED rasvjetu je logičan, a pruži li se koja kuna više u cijeloj priči moguće je dobiti i pametni komplet. 

Iako mnogi kupuju pametnu kućnu rasvjetu kako bi mogli imati kojekakve efekte, boje i slično, takvo što većini domova jednostavno ne treba te su pametna rasvjetna tijela s bijelom bojom više nego dostatna. 

Naravno, na umu valja imati i to da nema konkretne potrebe mijenjati ama baš svako rasvjetno tijelo u domu s pametnim. Dnevna soba i spavaća soba trebali bi imati prioritet, dok takvo što jednostavno nije potrebno u, recimo, garderobi.

Pogledajte koje su pametne žarulje bile izbor stranice The Verge od prošle godine Autor: The Verge