AT&T U OFENZIVI

Ova pametna ulična rasvjeta prati promet i može 'čuti' pucnjavu

04.03.2017 u 09:28

Bionic
Reading

Američka telekomunikacijska kompanija AT&T planira modificirati već postojeću rasvjetu instalacijom posebnih senzora

AT&T je program 'pametnih gradova' predstavio još tijekom sajma CES 2017 u Las Vegasu, no valja voditi računa o tome da do danas nismo saznali kako on zapravo funkcionira. Telekomunikacijska kompanija potpisala je ugovor sa General Electricom te planira instalirati senzore CityIQ na uličnu rasvjetu diljem gradova u Sjedinjenim Državama, od kojih je prvi na popisu San Diego. Cilj je ne samo ponuditi inteligentnu rasvjetu, već također nadgledati stvari poput cirkulacije prometa, parkinga, kvalitete zraka, vremenskih nepogoda i pazite ovo - pucnjave iz vatrenog oružja.

General Electric trenutno instalira platformu Current kao dio nadogradnje rasvjete u San Diegu. 14 tisuća LED svjetiljki umanjit će troškove energije u gradu i do 2.4 milijuna doalra, a uz njih će stići i 3.200 senzora CityIQ koji u sebi sadrže kamere i mikrofone koji će cijelu stvar povezati s internetom. AT&T će, naravno, omogućiti prijenos podataka putem 'vrlo sigurne i brze veze' u San Diegu, piše u službenoj izjavi.

U slučaju da vam je kao i nama u jednom trenu u glavi zazvonila uzbuna vezan uz privatnost, ne brinite. 'Riječ je o anonimnim podacima bez sustava za identifikaciju' rekao je predstavnik gradonačelnikova ureda Reutersu.

Kako funkcioniraju pametni gradovi koje gradi AT&T? Izvor: Društvene mreže / Autor: AT&T

Gradovi će moći koristiti otvorene platforme M2X i Flow Designer za nadgledanje prometa, optimizaciju parkinga, nadgledanje kvalitete zraka, detekciju pucnjave, upozorenja za vrijeme i drugo. Također će biti moguće otvoriti platformu građanima, developerima, poduzetnicima i sveučilištima.

AT&T i General Electric nisu jedine kompanije koje ulaze u (unosni) biznis modernizacije gradske rasvjete. Kompanija pod imenom EnGoPlanet već je instalirala solarne ploče i senzore u ulična rasvjetna tijela Las Vegasa. AT&T i General Electric, doduše, imaju masivni doseg i resurse koji im omogućuju da dosegnu puno veći broj gradova.