KRIZA U SDP-U

Pobunjenici uvjereni da im Bernardić ne može ništa, a evo kakav mu odgovor spremaju

05.09.2018 u 12:59

Bionic
Reading

Najmanje 50 SDP-ovaca trebalo bi se u petak poslijepodne okupiti u Kamanju u Karlovačkoj županiji. Radi se uglavnom o potpisnicima pisma kojim se traži odlazak Davora Bernardića, a koji bi trebali promozgati što dalje nakon formalne odluke o suspenziji Grbina, Hajdaša Dončića, Zmajlovića i Babića

'U Kamanju očekujemo najmanje 50 što potpisnika pisma, što načelnika, što gradonačelnika, iz svih dijelova Hrvatske. Želimo da se pokaže kritična masa onih koji se ne slažu s politikom predsjednika SDP-a i koji traže da on odstupi', kazao je za tportal načelnik Kamanja i SDP-ov saborski zastupnik Damir Mateljan, jedan od potpisnika pisma kojim se traži odlazak Davora Bernardića.

SDP-ovci bi, doznajemo, u Kamanju trebali razgovarati o budućnosti stranke, ali i o odluci Statutarne komisije kojom je potvrđena suspenzija Peđe Grbina, Siniše Hajdaša Dončića, Vedrana Babića i Mihaela Zmajlovića. 'To nije suspenzija samo njih četvero, nego svih koji razmišljaju drugačije', kaže nam Mateljan.

Jučer formalno suspendirana četvorka danas je dala do znanja da ne odustaje od traženja Bernardićeva odlaska.

'Smatramo da je odluka Statutarne komisije duboko pogrešna i tražimo odlazak njezinih članova. Ostala je klika ljudi koji brane ono što većina traži, a to je da se rješenje potraži na novim unutarstranačkim izborima. Nastavit ćemo djelovati unutar stranke. Sve više članova i organizacija nam se pridružuje, dakle ne radi se o šačici pobunjenika koji se bore za svoje fotelje', poručio je novinarima na Markovu trgu Mihael Zmajlović.

Dao je do znanja da ne namjerava otići iz stranke, a to je ranije jutros poručio i Peđa Grbin. 'Nastavit ću raditi svoj posao na način na koji sam to činio i do sada. Ukazivat ću na ono što ne valja u državi i u stranci, davat ću svoje prijedloge kako to popraviti i biti glasan kada to budem činio. Odustajati ili otići iz SDP-a sada kada je teško neću, jer na to nemam nikakvo pravo. Upravo suprotno: sada je vrijeme kada treba pozvati sve one koji se žele boriti za bolju i pravedniju Hrvatsku, a ne vlastite pozicije, da nam se pridruže, da prvo popravimo SDP, a onda i državu!', napisao je Grbin na Facebooku.

'Ne može nas ugroziti klika Davora Bernardića. Naš brod plovi dalje. Mnogi me zovu i pitaju me što će sad biti sa mnom. Ali što se meni sad može dogoditi? Ništa. Prema mojoj procjeni, Bernardić me ne može smijeniti s mjesta potpredsjednika Sabora jer nema većinu u Klubu zastupnika SDP-a. Tako da se meni ništa ne događa, a Bernardić samo sebi radi cirkus', poručio je pak za portal zagorje.com Siniša Hajdaš Dončić.

  • +8
Statutarna komisija SDP-a odlučuje o žalbi suspendiranih članova stranke Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak

Iako su suspendirani s funkcija u Predsjedništvu, na nekima su još ostali, pa i Hajdaš Dončić na mjestu potpredsjednika Sabora. Spekulira se da će ga Bernardić htjeti maknuti s te funkcije, no za tako nešto ne može dobiti podršku Kluba.

Klub će Bernardiću biti problem i prilikom njegova preuzimanja funkcije čelne osobe tog saborskog tijela. Podsjetimo, uoči ljetnih odmora Predsjedništvo stranke donijelo je odluku da šef Kluba umjesto Arsena Bauka bude upravo Bernardić. No, prema stranačkom Statutu, šefa Kluba biraju sami članovi, a kako je njih čak 23 iz redova SDP-a potpisalo pismo protiv Bernardića, teško da će aktualni predsjednik SDP-a za tako nešto dobiti podršku.

Kako doznajemo, i to bi trebala biti jedna od tema okupljanja u Kamanju, odnosno SDP-ovci bi trebali dogovoriti kako reagirati na sjednici Kluba ukoliko bude predloženo da šefovsko mjesto preuzme Bernardić. S druge strane, odbiju li u Klubu potvrditi Bernardića, mogli bi si otvoriti vrata i za izbacivanje iz stranke, no teško je vjerovati da bi on pokrenuo taj proces te riskirao potpun raspad i raskol u stranci.