sastanak u okučanima

Plenković zadovoljan provedbom programa za Slavoniju, Baranju i Srijem

13.07.2022 u 15:57

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković izrazio je nakon 13. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, koja je održana u srijedu u Okučanima, zadovoljstvo ostvarenim rezultatima jer je program dosegnuo 20 milijardi kuna ugovorenih i 12,5 milijardi kuna isplaćenih projekata

"Važno je da smo od 2016., kada je najavljen program za Slavoniju, Baranju i Srijem napravili kvalitetnu strukturu dijaloga, suradnje i komunikacije i u konačnici realizacije projekata. Imamo 20 milijardi ugovorenih i 12,5 milijardi kuna isplaćenih projekata", naveo je Plenković.

Poručio je kako ti rezultati govore o intenzivnom radu i usklađenosti niza resora. Da se dobro radi svjedoče, naveo je, i izlaganja koja su na današnjoj sjednici savjeta imali ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletića, državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

"Želimo da ovakav pristup omogući da u idućem višegodišnjem financijskom okviru pridonesemo realizaciji ciljeva nacionalne razvojne strategije, da ta sredstva kvalitetno kombiniramo sa nacionalnim planom oporavka i otpornosti", rekao je Plenković.

Novo programsko razdoblje 2022. - 2027.

Istaknuo je projekt Centra za distribucija voća i povrća u Nemetinu kod Osijeka, vrijedan 75 milijuna kuna, kao primjer kako se našlo načina da se u funkciju stave sva sredstva koja su u tom trenutku bila dostupna.

Ponovno je ukazao na značaj izmijenjene karte regionalnih potpora, rekavši kako nije isto dolazi li strani ulagač u zagrebački prsten ili u Ilok, Otok ili Okučane.

Ministrica Nataša Tramišak upozorila je na novo programsko razdoblje 2022. - 2027. i sve mogućnosti koje čekaju cijelu Hrvatsku, pa i područje Slavonije, Baranje i Srijema.

Programi su 8. srpnja predani Europskoj komisiji pa očekujemo u rujnu i formalno odobrenje 6,7 milijardi eura samo za regionalne programe, kazala je Tramišak.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem osnovan je 8. ožujka 2017. godine kao savjetodavno tijelo na području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova, instrumenata i programa EU, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“.

Do sada su sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom Manastiru, Pakracu, Novoj Gradiški, Orahovici, Vukovaru, Našicama i Pleternici.