razgovor za večernji list

Plenković: Suradnja s Mostom i Domovinskim pokretom tek kad promijene retoriku i približe je nama

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 09.07.2020 10:05
  • Objavljeno 08.07.2020 u 20:55
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar / Večernji list

Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i mandatar buduće Vlade, osvrnuo se u razgovoru za Večernji list na izborni trijumf svoje stranke. Zasad još ne želi otkrivati izgled svoje nove vlade. Potvrdio je jedino da će ona imati manji broj ministarstava

Smatra da je HDZ odradio dobru kampanju, bili su prisutniji na terenu i s jasnijim porukama te da su rezultatu pridonijela i sučeljavanja.

'Što se tiče supstance, rezultat je fascinantan. Od 11 izbornih jedinica u kojima smo imali svoje kandidate, pobijedili smo u njih devet, a u 3. i 8. HDZ je ostvario povijesni rezultat – u jednoj pet, u drugoj četiri mandata. Ostao je jedino žal za još dva mandata koja su nam promaknula za nekoliko stotina glasova', rekao je Plenković za Večernji list.

Upitan jesu li sučeljavanja s Bernardićem bila ključna za pobjedu kazao je da su ona bila dosta različita; prvo u kojem je bilo nadvikivanja i drugo koje je u tehnologiji izvedbe bilo jasnije.

'Čim se došlo do supstance, do konkretnih stvari, vidjelo se iskustvo, poznavanje materije, što je bilo očito osobito u drugom sučeljavanju. Na kraju je veći broj naših sugrađana, koji su do tada možda bili neodlučni, odlučio glasovati za kontinuitet i za povjerenje listama HDZ-a', kazao je Plenković.

Potvrdio je da se ide u smanjivanje broja ministarstava, ali da nije riječ o deset ili 12 resora, već da će ih biti između 12 i 20, ali i da će Vlada biti funkcionalnija i učinkovitija. Na pitanje hoće li po mandat ići sa 76 ili više ruku kazao je da im se nitko nije ponudio niti da je s nekim razgovarao. Naveo je da on nikad ne bi doveo u pitanje legitimitet Miroslava Škore ili Bože Petrova na način na koji su Domovinski pokret i Most doveli u pitanje njegov.

'Ako je za te stranke ispravno da oni budu na čelu, onda razgovaram s njima. Ne uvjetujem da to bude baš ta osoba. Oni su izabrali pristup prema HDZ-u kao da su tu naivci, djeca iz vrtića, pa se mogu poigravati nama. Onaj tko ovako uvjerljivo pobijedi, i to drugi put zaredom, na tu poruku može gledati s čuđenjem i porukom 'pa i nije vam baš neka politika'. U konačnici, pokazuju veliko nepoštovanje i prema meni i prema HDZ-u. Da je u pitanju bilo koja stranka i da na trepavicama stoje svi njihovi zastupnici i lideri, tako nešto ne bi prošlo (...) Nigdje drugdje nisam vidio takve ekshibicije, koje nemaju uporišta ni u logici. Koji je to element kod njih bolji u odnosu na mene da bi mi rekli: 'Vi ne možete biti predsjednik Vlade!' Temeljem čega? Nemaju nijedan argument osim neke osobne mržnje, a ni to ne vidim na čemu se temelji', smatra Plenković.

  • +15
  • +12

Andrej Plenković održao je govor u Arheološkom muzeju nakon uvjerljive pobjede

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Na pitanje znači li to da potencijalna suradnja s Mostom ili Domovinskim pokretom ne dolazi u obzir kazao je da ne govori o tome, nego o tome da im netko - nakon uvjerljive pobjede - uvjetuje tko će biti premijer.

'Ne dolazi u obzir! To je teritorij o kojem uopće ne raspravljam. To ne znači da ne možemo razgovarati', rekao je Plenković. Dodao je da poštuje njihove mandate i rezultat, ali da nije normalan takav stav, koji je jako suzio manevarski prostor za razgovor.

'Zamislite da je obrnuto, da ja kažem: dođite na razgovor, ali neću da gospodin Škoro ili gospodin Petrov dođu na sastanak. To su stvari na ljudskoj razini', pojasnio je Plenković. No unatoč tome, kaže da je spreman razgovarati sa svima, ali da bi oni morali 'jako izmijeniti dosadašnju retoriku, prilagoditi je i približiti nama, glavnim pobjednicima izbora'.

Govoreći o novom poreznom rasterećenju, kazao je da će ono na snagu stupiti s prvim danom 2021. godine.

'Mijenjamo stope poreza na dohodak: stopa od 36 posto spušta se na 30 posto, stopa od 24 posto spušta se na 20 posto. Mijenjamo i stopu poreza na dobit za one koji imaju do 7,5 milijuna kuna dobiti, s 12 posto na 10 posto. Imajte na umu da je ta stopa prije naše vlade bila 20 posto za sva društva, za sve tvrtke u Hrvatskoj, neovisno o njihovim prihodima. Svi oni koji se bave biznisom znaju što to za njih znači. Ujedno, promijenit ćemo stopu PDV-a na svu hranu – s 25 na 13 posto. Prema tome, idemo za rasterećenjem i građana i gospodarstva, i u konačnici svih potrošača. Cijeli paket išao bi fazno, ali sve stupa na snagu 1. siječnja 2021. godine', kazao je Plenković, a na dodatno pitanje hoćete li se podizati neoporezivi dio plaće iznad 4000 kuna kazao je kako to još moraju iskalkulirati, ali da će ići ako bude moguće.

Također je najavio da će ići dalje s mjerom od 4000 kuna za one sektore za koje vide da im i dalje treba podrška. A to su sektori prometa, turizma, ugostiteljstva te organizacije različitih kulturnih i drugih manifestacija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!