parlamentarni izbori

Hrvatski generalski zbor čestita strankama, osobito HDZ-u

08.07.2020 u 13:24

Bionic
Reading

Hrvatski generalski zbor (HGZ) čestitao je u srijedu svim koalicijama i strankama koje su ušle u Hrvatski sabor, a osobito HDZ-u na čelu s Andrejem Plenkovićem kao političkoj opciji s najuvjerljivijim rezultatom, poručivši da će davati potporu njihovoj politici

'U još uvijek opasnoj situaciji pandemije koronavirusa te složenim postpotresnim vremenima Zagreba i okolice ovakav rezultat je vjerodostojna potvrda povjerenja birača u način kako se pristupilo rješavanju aktualnih problema, ali i uvažavanje ukupno uspješne politike zadnjih godina', stoji u priopćenju.

Navode kako ta politika podrazumijeva zagovaranje kvalitetnih rješenja za razne probleme društva i gospodarstva te jačanje institucija i ljudskih prava. Također navode da je tom politikom Hrvatska postala ravnopravna članica Europske unije, ne odričući se svoje samostalnosti i suvremenog suverenizma, na tragu ideja i zamisli prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

HGZ je poručio da će davati potporu takvoj politici te da je za njeno ostvarenje u potpunosti na raspolaganju s iskustvom, znanjima i stručnostima svojih članova.

Nadaju se da su izjave o 'crnom mraku koji se nadvija nad Hrvatsku' te o ulasku 'u teška vremena s opasnom, radikalnom i mračnom politikom na vlasti' ipak više rezultat postizborne euforije, nego ozbiljnog pristupa političkoj sceni, ali i da su neka ponuđena rješenja u vidu povratka 'kolektivnog naddruštvenog uma', koji bi u ime općeg blagostanja sve određivao, ipak samo politički folklor, a ne ozbiljna politika 21. stoljeća.

'Sve je jasnije da nam u kontekstu opće svjetske krize predstoje izazovna i teška vremena u kojima će od presudne važnosti biti stabilna i učinkovita vlast izabrana slobodnom voljom birača i Hrvatski generalski zbor smatra da će upravo ovakav rezultat izbora to omogućiti', stoji u priopćenju.