na marginama kongresa

Plenković razgovarao s nizom čelnika europskih stranaka između ostalih i s Orbanom

07.11.2018 u 20:36

Bionic
Reading

Hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a predvodi u srijedu i četvrtak u Helsinkiju izaslanstvo svoje stranke na kongresu Europske pučke stranke, koja bira svog glavnog kandidata za predstojeće izbore za Europski parlament.

Prije početka strančkog kongresa, Plenković je imao bilateralni sastanak s finskim premijerom Juhom Sipilom, koji ne pripada Europskoj pučkoj stranci, nego Savezu liberala i demokrata za Europu (ALDE).

Na samom kongresu Plenković je na marginama razgovarao s više čelnika stranaka iz obitelji EPP-a, između ostalih, s predsjednikom finske Nacionalne koalicijske stranke i potpredsjednikom finske vlade Petterijem Orpom, predsjednikom Fidesza i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, predsjednikom HDZ-a BiH i članom predsjedništva BiH Draganom Čovićem, predsjednikom makedonskog VMRO-DPMNE Hristijanom Mickovskim, predsjednikom rumunjske Nacionalne liberalne stranke Ludovicom Orbanom.

Plenković će u četvrtak prije podne održati govor izaslanicima kongresa Europske pučke stranke. Popodne je predviđeno tajno glasanje na kojem će biti izabran vodeći kandidat između Nijemca Manfreda Webera i Finca Alexandra Stubba. Većina stranaka koje djeluju unutar EPP-a najavila je da će podržati Webera, uključujući i Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ). Weber je izraziti favorit, što priznaje i njegov protukandidat Stubb.

Vodeći kandidat EPP-a, tkogod bio izabran, ima izgleda postati sljedeći predsjednik Europske komisije, ali za to nema jamstava. Koncept glavnog ili vodećeg kandidata, poznat pod njemačkim nazivom spitzenkandidat, prvi je put korišten 2014. kada je Jean-Claude Juncker izabran za predsjednika Komisije kao kandidat Europske pučke stranke koja je dobila najviše glasova.

Prema tome modelu, europske političke stranke trebaju istaknuti svoje kandidate za predsjednika Europske komisije, a Europsko vijeće, koje predlaže kandidate, dužno je predložiti onoga koji može okupiti većinu u Europskom parlamentu. Međutim, ne slažu se svi takvim pristupom, pogotovo ne s tumačenjem da jedan od vodećih kandidata automatski mora biti izabran. Europsko vijeće, najviše političko tijelo EU-a koje okuplja šefove država ili vlada, ne želi se odreći svoje nadležnosti da autonomno predlaže svoga kandidata i izvan kruga onih koji su se natjecali kao "spitzenkandidati".