poskupljenje proizvoda

Plenković: Profitiranje na potresu i epidemiji neće proći

24.03.2020 u 16:12

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković ponovno je u utorak apelirao na trgovce da ne dižu cijene proizvoda, odnosno ne koriste krizu izazvanu epidemijom koronavirusa i potres u Zagrebu za profitiranje, poručivši da im to neće proći.

Nakon sastanka članova Vlade i članova Nacionalnog stožera civilne zaštite premijer je podsjetio na nedavnu odluku Vlade da se cijene određenih proizvoda vrate na razinu od 30. siječnja i još jednom uputio apel svima da "ne koriste dvije krize za profitiranje, za nešto što ne dolazi u obzir".

"Državni inspektorat, ministarstva, svi će voditi računa da onima koji nepotrebno dižu cijene proizvoda to jednostavno neće proći. Ne dolazi u obzir da netko u krizi zarađuje više nego što je to normalno", poručio je Plenković.

Izvijestio je da su na sastanku dobili izvješće od ministra zdravstva Vilija Beroša i potpredsjednika Vlade Davora Božinovića, kao i epidemiologa i infektologa o situaciji s koronavirusom .

Ponovno je pozvao građane da budu maksimalno odgovorni, drže razmak i vode računa jedni o drugima, jer će se samo disciplinom i odgovornim ponašanjem, praćenjem uputa Stožera i liječnika, smanjiti broj zaraženih i dinamika širenja zaraze.

"Budući da se obavlja više testova nego do sada, za očekivati je da će biti veći broj zaraženih, dakle pozitivnih. No, vodeći se iskustvima drugih zemalja, restriktivnim mjerama koje smo poduzeli, nastojimo maksimalno smanjiti brzinu širenje zaraze", kazao je.

Gospodarske mjere - ne uzimamo, nego dajemo

Komentirajući mjere za pomoć gospodarstvu, koje su danas predstavljene u Vladi, Plenković je poručio kako je politika koju vodi Vlada pravodobna, cjelovita i međuresorna.

"Paket mjera je više od 30 milijardi kuna, plus krediti koji će se uzimati. Naglašavam, ovo je prva faza, nismo mi jedina vlada koja radi da se odgode obaveze. Ako smo rekli - ne morate plaćati ni porez na dobit, ni porez na dohodak, ni zdravstveno, niti mirovinsko osiguranje, a država će još dati sredstva za neto minimalnu plaću, mi s jedne strane ne uzimamo, a s druge strane dajemo", istaknuo je.

  • +10
Plenković obišao Studentski dom Cvjetno naselje Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

U Hrvatskoj su pokrenute dvije humanitarne akcije pomoći, "Zajedno za Zagreb i "Hrvatska protiv koronavirusa", a premijer je poručio da su dobrodošli svi koji žele pomoći.

"Velik broj građana, naših Hrvata u dijaspori, javljaju se i žele kupiti respiratore ili drugu medicinsku i zaštitu opremu. Koordinator svih tih aktivnosti, potreba, medicinske i zaštitne opreme je Maja Grba Bujević u okviru Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ona će zajedno s ostalim kolegama jasno iskazivati potrebe, prema tone oni koji žele donirati respiratore najbolje da budu odmah u kontaktu sa Stožerom, da točno vide kome, kada i kako mogu donirati", poručio je.

Na sastanku u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici premijer, članovi Vlade i Stožera dobili su izviješće svih resora i službi Grada Zagreba o saniranju šteta od potresa, a Plenković je nakon sastanka otišao u Studentski dom Cvjetno naselje, gdje je organiziran smještaj za ljude koji ne mogu zbog oštećenja od potresa boraviti u svojim kućama i stanovima.