pandemija koronavirusa

Plenković predstavio mjere za pomoć gospodarstvu: Odgađaju se porezi i doprinosi na tri mjeseca, država isplaćuje minimalce; Vlada donira svoje plaće za pomoć Zagrebu

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 24.03.2020 13:49
  • Objavljeno 24.03.2020 u 11:05
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem u 11 sati iz Banskih dvora predstavila je nove mjere za pomoć gospodarstvu koje je pogodila pandemija koronavirusa

Plenković je rekao da pandemija koronavirusa mijenja svijet jer je zahvatila 195 država. 'Broj zaraženih se munjevito povećava. Danas će premašiti 400.000, a nažalost, tom dinamikom ubrzava se i broj mrtvih. Stručnjaci predviđaju da će pandemija u europskim državama odnijeti brojne živote. Milijarde su u karanteni', rekao je uvodno Plenković.

Nitko ne može predvidjeti koliko će kriza trajati, nastavio je, i podsjetio na krizu u Agrokoru, za koju se mislilo da će biti najveća u povijesti suvremene Hrvatske: 'Predstavljamo mjere vrijedne 30 milijardi kuna.'

  • +7
  • +4

Zagreb: Premijer Plenković o gospodarskim mjerama Vlade zbog koronavirusa

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

'Pred nama je bitka za održavanje proizvodnje i radnih mjesta. Prepoznajemo napore zdravstvenih radnika, carinika, policajaca i vojnika. Ova kriza će potrajati duže od nekoliko mjeseci. Prilagođavat ćemo naše odluke sukladno situaciji. To ćemo činiti i u gospodarstvu. Svjedoci smo simetričnog šoka, kada padaju potražnja i ponuda, a takvo što nije zabilježeno u modernoj povijesti', naglasio je i rekao kako nam se dogodio dodatan šok, najjači potres u Zagrebu u zadnjih 140 godina.

'Prva mjera Ministarstva financija je to da nema poreza na dohodak, dobit te doprinosa za mirovinsko i zdravstveno. Mjera je kalibrirana na tri mjeseca uz mogućnost produljenja još tri mjeseca', konkretizirao je premijer.

Druga važna mjera je isplata minimalnih plaća iz državnog proračuna svim ugroženima poslodavcima, a treća mjera su krediti za financiranje gospodarstva. 'Ići će se u rezanje svih troškova koji nisu nužni u proračunu. Uključit ćemo i sve mjere koje možemo povući iz EU-a. Za potrebe likvidnosti države imamo 240 milijuna eura iz EU-a. Sve mjere su pripremljene na cjelovit način', rekao je Plenković.

Vlada će svoje plaće za ožujak donirati na poseban donacijski račun za saniranje šteta od potresa u Zagrebu. Ministar financija Zdravko Marić rekao je kako su zakonske promjene prošle kroz Sabor:

'Od danas se mogu podnositi zahtjevi za odgodu plaćanja doprinosa i poreza i njihovu obročnu otplatu. Kriteriji su krajnje jednostavni i prohodni. Ako imate pad prihoda od 20 posto, to je jedan od uvjeta, to je već kvalifikacija i u mogućnosti ste neplaćanja javnih davanja', kaže Marić.

tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

'Postavili smo kriterije i vremenski rok, kamo sreće da to bude dovoljno, ali svi smo duboko svjesni toga da će efekti pandemije proći razdoblje o kojem govorimo, a to su 3+3 mjeseca', dodao je i pojasnio kako poreznim obveznicima nakon kraja krize neće sve doći na naplatu odjednom, već će biti omogućena beskamatna odgoda na 24 rate.

'Na određen način uključili smo i sustav PDV-a, pogotovo za poduzetnike koji imaju promet do sedam milijuna kuna godišnje. Oni mogu optirati za odgodu naplate PDV-a do prvog srpnja', dodao je ministar financija. Porezna će za sve za koje zna da su zaustavili poslovanje automatski ići u smanjenje predujma poreza. Od ostalih poreznih izmjena, sve naknade i potpore neće se plaćati, dok će povrat poreza ove godine biti isplaćen ranije, u lipnju.

Prvi i glavni kanal za komunikaciju mora biti e-porezna, potom sustav 'Pišite nam', a treći telefonski, za koji se preporučuje što manje koristiti ga. Što se bankarskih kredita poduzetnika i građana tiče, ići će se u odgodu plaćanja, što zasad nije jednostavno provesti, ali sustav će uskoro zaživjeti jer će i banke dati svoj doprinos solidarnosti. 'Očekujemo angažman HNB-a, koji je već izdao određene upute, imamo i signale ECB-a koji opuštaju sustav i tretman mjera koje ga čine fleksibilnijim', rekao je. Drugi set mjera odnosi se na reprogram kredita te će HBOR i HAMAG-BICRO osigurati kapital za kreditiranje mikro i malih poduzetnika. Marić je u svoj prezentaciji otkrio i da su neki zaposlenici Hrvatske banke za obnovu i razvitak pozitivni na koronavirus te da rade unatoč svemu, unatoč bolesti i samoizolaciji.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović poručio je kako se teško naručuju novi materijali, sirovine i alati za rad, što je također posljedica koronavirusa, kao i nemogućnost isporuke gotovih proizvoda. 'Sve mjere koje predstavljamo bile su gotove još u petak, zbog čega možda one neće biti savršene, ali ćemo ih ažurirati već ovaj tjedan', rekao je i objavio kako se za poticajne mjere javilo već 7400 poslodavaca, pri čemu je pohvalio to da im je 80 posto njih predalo zahtjeve putem interneta.

'Ako bude potrebno, mi ćemo povećati broj ljudi koji rade kod nas, važno je samo da ispravno ispunite obrasce, a poslodavci mogu očekivati prvi novac već ovaj tjedan. Od sada su kod nas svi vikendi radni. Apeliram na strpljenje poslodavaca, osigurano je oko pet milijardi kuna, nema straha', rekao je Aladrović.

tportal

Izvor: Cropix / Autor: FAH / POOL

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je kako njegovo ministarstvo ima osam mjera, od kojih je šest već u punoj funkciji. Cilj je mjera osiguravanje likvidnosti za male i srednje poduzetnike te očuvanje radnih mjesta i nastavak proizvodnje: 'Tu su moratoriji za mikro i male zajmove - neće dospijevati kamata ni glavnica do 2022. Druga mjera je prolongiranje rokova i moratorij na sve kredite HAMAG-a. Treće, povoljni su uvjeti za mikrokredite do 25.000 eura s brzom obradom za male poduzetnike. Četvrta konkretna mjera su mikrozajmovi za investicijske projekte, čime će se dovršavati već započeti projekti. Peta mjera je povećanje stope jamstva za kredita za obrtna sredstva, dok je šesta mjera novi financijski instrument - zajmovi za poljoprivrednike od tisuću do 25.000 eura uz kamatu do pola posto. Sedma mjera su COVID-19 zajmovi, također do 25.000 eura, a zadnja, osma mjera su krediti za velika i srednja poduzeća, koja starta 1. travnja.' Horvat je rekao kako se u ovim trenucima u Kini, točnije u Šangaju, puni veliki avion zaštitnom opremom.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je kako traži novac za osiguranje dohotka poljoprivrednika, a minimalno je potrebno 120 milijuna kuna, što bi trebala dati Europska komisija. Važna mjera su i potpore male vrijednosti za mikropoduzeća i OPG-e, koji su najranjiviji. Za to je predviđeno 53 milijuna kuna iz proračuna', poručila je.

Ministar fondova EU-a Marko Pavić poručio je kako su fondovi u mandatu ove Vlade vrlo važni za osiguranje financiranja gospodarstva. S time na umu, njegove mjere će osigurati da se fondovi i dalje efikasno koriste, da se njihovi korisnici umire i da nema novih administrativnih opterećenja. 'Sve te mjere imaju cilj prebroditi krizu, a ako će ona potraje više od tri mjeseca, produljit ćemo ih', rekao je.

Završno, premijer Plenković je rekao: 'Vlada je svjesna okolnosti u kojima se nalazimo. Transparentno komuniciramo o sigurnosti građana. Pravovremeno poduzimamo sve gospodarske mjere. To je naša zadaća, mi ćemo preuzeti vodstvo jer je ono nužno da se prebrodi kriza. Danas smo govorili o novcu i likvidnosti, o novcu koji sada ne treba plaćati, ne treba plaćati poreze, to su mjere koje Vlada poduzima. To je prva faza mjera, a kako se situacija bude razvijala, iskoristit ćemo sve mogućnosti.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!