POSJET KVARNERU

Plenković: O poštivanju haške presude dilema nemamo

06.12.2017 u 12:13

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković boravi u Opatiji, na Konferenciji o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi. Uoči konferencije odgovarao je na pitanja novinara, a dotaknuo se i posjeta BiH

'Išao sam u posjet Bosni i Hercegovini i Mostaru na razgovor s predstavnicima političkog vodstva Hrvata u BiH i sa svim strankama koje djeluju u okviru Hrvatskog narodnog sabora, nakon presude koja jest relevantna i bitna za cijeli hrvatski narod i braniteljske udruge. Razgovarali smo o njihovim reakcijama, o svemu što slijedi. Postigli smo visoki stupanj razumijevanja i na pijetet prema žrtvama', rekao je Plenković.

Ponovio je da je Hrvatska je jedna od zemalja koja je, prije svega početkom devedesetih kao žrtva agresije, poticala UN da osnuju rezoluciju Vijeća sigurnosti ad hoc Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju.

'On je došao sa svojim aktivnostima, nakon više od 20 godina, svome kraju. Kad je riječ o poštivanju presuda, mi kao odgovorna članica nikakvih dilema nemamo. O tome da smo nezadovoljni pojedinim dijelovima i kvalifikacijama bili smo jasni i to je konzistentan stav', rekao je Plenković.

Upitan kako to da je promijenio stav novinarki N1 televizije Mireli Brečić odgovorio je kako se ona očito ubraja u one koji izvrću teze.

'Idite na web stranicu Vlade, poslušajte moju izjavu od tog dana i pročitajte izjave Vlade  i vidjet ćete da takvo spinanje nečega što se nije izgovorilo nije dobro, nije primjereno. Možete pitati sami sebe kakva je vrsta djelovanja ovo vaše pitanje', odgovorio je Plenković. 

  • +10
Andrej Plenković u Opatiji na konferenciji o pomorstvu i unutarnjoj plovidbi Izvor: Cropix / Autor: Matija Djanješić