NEMA POTREBE

Plenković: Nitko iz Vlade neće se voziti u blindiranim limuzinama

05.12.2017 u 18:38

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u utorak Dubrovnik u povodu Dana dubrovačkih branitelja te je tom prigodom kod križa na Srđu položio vijenac i zapalio svijeću u spomen na poginule branitelje u Domovinskom ratu, obišao Muzej Domovinskog rata i sastao se s predstavnicima dubrovačkih braniteljskih udruga

Premijer Plenković je istaknuo kako su dubrovački branitelji u najtežim trenutcima 1991. godine branili Dubrovnik, jug Hrvatske i hrvatsku slobodu.  

"Prije nekoliko dana smo u Saboru usvojili novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja i obitelji hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Vjerujem da je to vrlo snažna i vrlo čvrsta poruka Vlade da želimo regulirati sva pitanja na cjelovit, dugoročan i financijski izdrživ način. Time smo poslali poruku dostojanstva Domovinskog rata i trajnoga poštovanja prema onima koji su dali najviše za Hrvatsku", rekao je.  

Premijer Plenković je najavio da će boravak u Dubrovniku iskoristiti i za sastanak sa županom Nikolom Dobroslavićem, gradonačelnikom Matom Frankovićem te ostalim gradonačelnicima i načelnicima iz Dubrovačko-neretvanske županije s kojima će razgovarati o važnim temama za razvoj juga Hrvatske.  

Na novinarsko pitanje jesu li ga branitelji upoznali s problematikom Muzeja Domovinskog rata u sklopu još neobnovljene tvrđave, predsjednik Vlade je odgovorio kako je tvrđava jedno od simbolički najprimjerenijih mjesta za muzej koji bi u njoj trebao imati svoje trajno mjesto.

U vezi s dvije blindirane limuzine koje je naručio MUP premijer je rekao kako se o tome već očitovao te da je riječ o redovitoj nabavi takvih vozila za potrebe štićenih osoba.

  • +5
Interijer Mercedes A-klasa Izvor: Promo fotografije / Autor: Mercedes

"Koliko znam, mislim da nitko od dužnosnika na političkoj razini trenutačno ne treba ta vozila niti ih koristi", rekao je Plenković.

Riječ je o dva mercedesa s najvišom razinom zaštite (VR9) koji vrijede 12 milijuna kuna. Kad je jesenas natječaj za blindirane limuzine objavljen u medijima, premijer  Plenković, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekli su da se ne namjeravaju voziti tim limuzinama, a iz MUP-a su izvijestili da su automobili visokog stupnja sigurnosti zbog prijevoza stranih izaslanstava koja zahtijevaju takva vozila prema njihovim sigurnosnim prosudbama.

 U premijerovoj pratnji u Dubrovniku bili su potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas te državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić.