POSJET MOSTARU

Plenković: Nema promjene stava, presuda suda u Haagu se poštuje

05.12.2017 u 11:37

Bionic
Reading

Andrej Plenković, hrvatski premijer, i Dragan Čović, predsjedajući Predsjedništva BiH, održali su konferenciju za novinare nakon sastanka u Mostaru

'Hrvatska je partner i prijatelj BiH, to dokazujemo kontinuirano i to dokazuje intenzitet odnosa koje imamo otkako sam predsjednik Vlade. Naš posjet ovdje došao je i u kontekstu presude Haškog suda. Mogu izraziti žaljenje i sućut svim žrtvama koje su navedene u toj presudi, ali i svim drugim žrtvama koje su se dogodile u BiH, uključujući one koje su se dogodile hrvatskom narodu. Hrvatska želi da Hrvati u BiH s druga dva naroda budu ravnopravni', rekao je Plenković.

Naveo je da Hrvatska želi pomoći BiH, okrenuti se budućnosti te voditi računa o tome da opstojnost hrvatskog naroda bude jedna od trajnih zadaća hrvatske narodne politike.

  • +3
Plenković u Mostaru Izvor: Cropix / Autor: Denis Jerkovic

Čović je pak naveo da Hrvatima treba mir u BiH i da treba spriječiti na svaki način eskaliranje negativne klime te vraćanje u povijest.

'Svi smo ovdje pokazali jasno opredjeljenje da iskažemo zajedništvo i, kad je u pitanju budućnost, da vidimo kako se iznijeti s izbornim zakonom, s procesom naše ustavne jednakopravnosti, da ne zaustavimo procese kad su u pitanju europske i sve druge integracije, kao i to da se spriječi daljnji odlazak hrvatske mladosti iz BiH', kazao je Čović.

Dodao je da BiH nije u punini izgrađena kao pravna država, ali izrazio je uvjerenje da će spriječiti stvaranje atmosfere straha kod dijela ljudi zbog novih optužnica.

'Vjerujem da će naše institucije raditi po načelima, a ne da se pravi hajka. Inzistirat ćemo da se optužnice koje su se i dosad dizale protiv predstavnika HVO-a dižu jednako kao i protiv svih', rekao je Čović, dodavši da nema dvojbi da svatko treba odgovarati za zločin i da tu ne može biti bilo kakve selektivnosti.

Plenković se osvrnuo na komentare da je reterirao prilikom komentiranja presude iz Haaga kad je prvo rekao da Tuđmanova politika nije bila zločinačka u BiH, a jučer je rekao da prihvaća presudu.

  • +2
Dočekivanje presude šestorki iz BiH u Mostaru Izvor: Reuters / Autor: Dado Ruvić

'Vidim da je došlo do tumačenja izjava Vlade oko haške presude koje ne odgovaraju činjenicama. Kad je riječ o prihvaćanju ili neprihvaćanju presude, RH je članica UN-a i jedna od zemalja koja je predlagala uspostavu ICTY-ja i nema dilema oko prihvaćanje presude. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije sud koji sudi državi. To je sud koji utvrđuje odgovornost pojedinaca i zbog toga u odgovoru na taj naš zahtjev stoji jasno od samog suda da nije utvrđena nikakva odgovornost tadašnjeg vrha RH. U tumačenju presude moramo naći finu distinkciju o kojoj govorim. Nema nikakve promjene stava, on je vrlo jasan - presuda se poštuje', rekao je Plenković.

Kad je u pitanju najava tužbi bivših logoraša iz BiH protiv Republike Hrvatske i naknadu štete, Plenković je rekao da se ne radi o odgovornosti država, nego pojedinaca, te da ne vidi pravne temelje na kojima bi se takva tužba mogla podnijeti.

Planira li se sastati sa žrtvama i obiteljima žrtava, upitali su novinari Plenkovića.

'Ovaj posjet završava nakon ovog sastanka jer je došao u kontekstu zbivanja. Sućut i sav pijetet žrtvama u BiH. Ako bude prigode u jednom od sljedećih posjeta BiH, možemo organizirati i takve susrete', rekao je Plenković.