NAKON RASPRAVE

Plenković najavio ukidanje imuniteta za ministre i zaključio: Ima dosta novih zastupnika koji su prilično tankoćutni

23.07.2020 u 13:14

Bionic
Reading

Andrej Plenković nakon saborske rasprave o programu buduće Vlade stao je pred novinare. Izrazio je zadovoljstvo predstavljenim programom, te razjasnio zašto se taj program saborskim zastupnicima nije poslao ranije. 'Sinoć, nakon što je Sabor usvojio zakon o ustroju nove vlade, poslali smo program i biografije svih ministara. Sve je napravljeno na uobičajen način', kazao je Plenković

Rekao je da ga nitko tijekom jutrošnje rasprave nije izbacio iz takta.

'Ima dosta novih koji su prilično tankoćutni, osjetljivi su, vape za zaštitom predsjednika Sabora. Sve je OK; očvrsnut će oni, nije problem', kazao je Plenković.

Rekao je da se članovi Vlade neće fotografirati, sačekat će ministra Ivana Malenicu koji je danas odsutan zbog koronavirusa.

Njemu je, kaže, za paralementarnu većinu dovoljno 76 glasova i to će, naglašava, funkcionirati jako dobro.

'Ne bavim se lobiranjem, ne povlačim nikoga za rukav. Apsolutno nitko u HDZ-u nije bio ovlašten da razgovara s nekim. Bilo kakav takav pokušaj je 'No go', onaj tko želi podržati poarlamentatnu većinu, to može - dapače, ali samoinicijativno i transparentno', rekao je Plenković.

Po pitanju najavljenog ukidanja imuniteta članovima Vlade, precizirao je da će to biti slučaj samo za korupcijska djela. 'To je važna poruka kao jedan od doprinosa borbe protiv korupcije', rekao je Plenković.

Zakon o obnovi Zagreba bit će sutra na Vladi, potom u 1. čitanju u Saboru idućeg tjedna, a u 2. čitanju nakon ljetne stanke, najavio je.

  • +18
Prva sjednica Hrvatskog sabora Izvor: Cropix / Autor: Goran Mhekek / CROPIX

Po pitanju peglanja kreditne kartice ministra Marka Pavića, vjeruje da je Pavić imao dobru namjeru, ali je to 'malo nespretno izveo'.

Slučaj verbalnog napada novog HDZ-ovog saborskog zastupnika Vinka Zulima na Katarinu Peović iz Radničke fronte smatra lošim, te je otkrio da je odmah nakon toga politički tajnik HDZ-a rekao Zulimu 'da to više ne radi'.

'To je apsolutno van kodeksa na koji želim da funkcionira stranka i Vlada', zaključio je Plenković.