ČA, KAJ, ŠTO

Plenković na Tjednu kajkavske kulture objasnio kako će očuvati važnost hrvatskih narječja

09.09.2023 u 00:05

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Krapini je nazočio 58. Festivalu kajkavskih popevki, Festivalu koji označava, kako premijer kaže, više od pola stoljeća krasne tradicije i kulture Hrvatskoga zagorja

U sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini, premijer Plenković u petak je prisustvovao retrospektivnom koncertu "Popevke zanavek" na 58. Festivalu kajkavskih popevki. 'Više od pola stoljeća krasne tradicije i kulture, emancipiranja našega identiteta, cijeloga bogatstva Hrvatskog zagorja i naše kulture', rekao je Plenković za Festival.

Objasnio je i kako namjeravaju očuvati važnost hrvatskih narječja. 'U novi smo Zakon o hrvatskom jeziku uvrstili i zlatnu formulu hrvatskoga jezika - ča, kaj, što - i time dajemo legitimitet i važnost svim našim narječjima', istaknuo je re dodao kako se veseli prisjetiti uspješnica s davnih festivala u Krapini.

Uoči koncerta, premijer Plenković obišao je izložbeno – prodajne kućice 31. zagorskog gospodarskog zbora, a pohvalio je, uz domaćine, i županiju partnera - Osječko-baranjsku županiju na velikoj zastupljenosti.

'Posebno veseli što je u Županiji nikada manja nezaposlenost, a velika zaposlenost - upravo onako kako je i na razini Republike Hrvatske. Imamo 1 680 000 osiguranika, najviše ikada', poručio je premijer i dodao da je odnos zaposlenih i nezaposlenih 16 naprema 1. 'Takav odnos nismo nikada imali', zaključio je Plenković.

Uz premijera Plenkovića, na Festival su stigli i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Ovogodišnji Tjedan kajkavske kulture u Krapini, manifestacija koja njeguje kulturu i tradiciju kajkavskog govornog područja, ušao je u svoju završnicu uz 58. Festival kajkavskih popevki Krapina 2023., a posjetitelje u subotu očekuje 'Večer novih popevki' s kojim će i službeno završiti i Festival i Tjedan kajkavske kulture.