UŽASAVAJUĆA STATISTIKA

Šef prometne policije: 'U osam mjeseci ove godine poginulo je šestero djece'

08.09.2023 u 23:20

Bionic
Reading

Nakon pogibije devetogodišnje djevojčice pod kotačima kamiona na Žitnjaku, reporterka Katarina Brečić razgovarala je uživo u RTL-u Danas s Josipom Mataijom, voditeljem Službe za sigurnost cestovnog prometa MUP-a

"U osam mjeseci ove godine u prometnim nesrećama nastradalo je 607 djece, od toga je šestero poginulo. Njih 105 zadobilo je teške tjelesne ozljede, a 496 lake tjelesne ozljede. Brojke su uvijek zastrašujuće kad je dijete u pitanju. Da je i jedno nastradalo, ne samo smrtno, bila bi to opet tragedija. Svaka prometna nesreća je teška, a kad smrtno strada dijete onda je to i teže", rekao je Mataija za RTL Direkt. Ipak, kaže da postoje poboljšanja jer prije 15-godina broj smrtno stradale djece bio je daleko veći.

"Promijenilo se i da djeca sada najčešće stradavaju kao putnici. i to u vozilima roditelja. Od šestero poginulih, četvero je stradalo kao putnici, a dvoje kao pješaci.

Vrlo često djeca stradavaju zbog neodgovornost samih roditelja. Prevoze se na prednjim sjedalima, nevezana, sjede između sjedala. Kada se dogodi teška prometna nesreća djeca ispadaju iz vozila i tako stradavaju", rekao je.

Prometna nesreća na Žitnjaku Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Danas je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao da se današnja tragedija mogla izbjeći, na pitanje kako, šef prometne policije kaže: "Moj je stav da se svaka prometna nesreća može izbjeći ako vozači paze i ako se pridržavaju prometnih propisa. Moraju se poštivati prometni propisi, voziti po ograničenjima - vjerujem da uz malo veću pažnju puno se nesreća može izbjeći. "