o katalonskom referendumu

Plenković: Loše je kada kod bilo kakvog izjašnjavanja dođe do fizičke prisile

03.10.2017 u 13:19

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u utorak je izrazio žaljenje i osudio nasilje do kojeg je došlo prilikom referenduma o neovisnosti Katalonije te je kazao kako pitanje referenduma predstavnici Katalonije i španjolskih vlasti trebaju rješavati dijalogom

Premijer je to kazao novinarima nakon stručno znanstvenog skupa 'Zdravlje i zdravstvo: izazovi i mogućnosti - susret profesije i politike'.

Plenković je odgovarajući novinarima na pitanja o hrvatskom stavu prema Španjolskoj i referendumu o neovisnosti Katalonije kazao da mu je žao što je došlo do nasilja koje ujedno osuđuje te je podsjetio da je Minstarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo priopćenje za koje je kazao da je 'dovoljno artikulirano'.

'Naravno da nam je žao i da osuđujemo nasilje. Mislimo da nije dobro da kod bilo kakvih izjašnjavanja dođe do fizičke prisile. To je ono što je loše', rekao je.

Ističe i da je Hrvatska svjesna 'postojećih ustavnih okvira u španjolskom ustavu'.

'Mislim da je Ministarstvo bilo dovoljno artikulirano. Pratim, naravno, i cijelu raspravu, a isto tako pratim i kako se druge zemlje očituju, odnosno koje formulacije koriste. Naravno da želimo da ovakvu temu kroz dijalog rješavaju i predstavnici Katalonije i španjolskih vlasti', rekao je Plenković.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak je pozvalo na smirivanje situacije nakon nedjeljnog referenduma o neovisnosti u Kataloniji te, smatrajući to unutarnjim pitanjem Španjolske, izrazilo zabrinutost nasiljem i uputilo na dijalog kojim bi se pronašlo mirno rješenje problema.