'OVO JE PLJAČKA'

Plenković je branitelje prebacio gradovima, a oni baš i nisu oduševljeni

03.10.2017 u 21:18

Bionic
Reading

Novi Zakon o braniteljima, koji je u Saboru prošao prvo čitanje, zbog članka koji obvezuje svih 428 općina i 128 gradova da financiraju rad braniteljskih udruga s 0,3 do jedan posto izvornih proračunskih prihoda dignuo je na noge načelnike i gradonačelnike koji se pitaju otkud im novac za 1350 braniteljskih udruga, ali i otvorio pitanje što su to zapravo izvorni prihodi. Lokalna samouprava bi za te potrebe trebala izdvojiti između 35 i 200 milijuna kuna, a mnogi strahuju da će novac otići na 'pivo i pečeno'

Slavko Kojić, posebni viši savjetnik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i dugogodišnji pročelnik za financije Grada, koji bi prema prijedlogu zakona trebao i najviše izdvojiti, za tportal je kazao kako ne postoji propisana kategorija izvorni prihodi ni u jednom zakonu, poreznom leksikonu niti rječnicima javnih financija.

  • +23
Branitelji invalidi na putu iz Savske prema Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

'Postoji samo kolokvijalni izraz izvorni prihodi koji koriste ljudi iz javnih financija. Do njega se dolazi na način da se od ukupnih prihoda odbiju minusi iz prethodnih godina, ali i umanjeni za uzete kredite, namjenske prihode kao što su komunalna naknada i doprinos, a vidim da je Ministarstvo financija umanjivalo i za decentralizirana sredstva, što je pitanje osobnog pristupa onog koji slaže tablice.

Taj dio ne bih odbijao jer je to prihod namijenjen za financiranje škola, zdravstva, vatrogastva i socijale. Prema tim tablicama iz 2016. godine, izvorni prihod Grada Zagreba iznosio bi 4,51 milijardu kuna. Drugim riječima, mi bismo za braniteljske udruge morali izdvajati između 13 i 45 milijuna kuna. Na nivou cijele Hrvatske, prema podacima iz 2016., za braniteljske udruge trebalo bi se izdvajati između 35 i 116 milijuna kuna', kazao je Kojić.

Upitan jesu li postoci navedeni u zakonu previsoki, Kojić kaže da to nije previše ako se zna što se točno planira financirati.

'Nažalost, to se iz zakona ne vidi. Treba znati što će se točno plaćati. Mi smo dobili brojnik, a nemamo nazivnik', kazao je Kojić.

Sličnog je razmišljanja i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP) te smatra da nije problem dati sredstva kada se zna za što su ona točno namijenjena.

'I do sada smo financirali braniteljske udruge i branitelje kroz socijalni program i ciljano smo za to izdvajali nešto manje od dva milijuna kuna. Međutim dati nekome 0,3 ili jedan posto proračuna bez ikakvog kriterija potpuno je neprihvatljivo. Kad se radi o riječkom proračunu, to bi po najnižoj stopi bilo dva milijuna kuna, a po najvišoj šest milijuna kuna. Nejasna mi je intencija zakona. Hoće li u to ući ono što izdvajamo sada? Po zakonu trebali bismo dati novac bez ikakvog kriterija', kazao je Obersnel.

Željko Turk (HDZ), gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova, istaknuo je da branitelje i udruge treba potpomoći, ali se zapitao otkuda.

'Iz lokalnih proračuna se stalno uzima, a ništa se ne daje. Prihvaćamo obveze, ali tražimo da nam se kaže otkud da to platimo', kazao je Turk.

  • +19
Branitelji u prosvjednoj šetnji 'Jedan križ za jedan život' Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Naveo je da proračun Zaprešića za 2017. godinu iznosi 173 milijuna kuna, dok izvorni prihodi iznose 110 milijuna kuna.

'To znači da bismo izdvajali od 300 tisuća kuna do nešto više od milijun kuna za braniteljske udruge. Udruge sufinanciramo i sada s različitih stavki dajući između sto i dvjesto tisuća kuna i nema sumnje da bismo, ako bi Zakon o braniteljima bio donesen, morali plaćati više', istaknuo je Turk.

Drži da će ovakav prijedlog zakona dodatno opteretiti gradove i općine s iznosom od 50 do 200 milijuna kuna, a da im se s druge strane to nigdje neće kompenzirati.

Puno oštriji od njega bio je nezavisni Stipe Petrina, načelnik Općine Primošten, čiji je proračun 25 milijuna kuna, a izvorni prihodi iznose 13 milijuna. Drugim riječima, ta mala dalmatinska općina bi za rad braniteljskih udruga trebala izdvojiti između 39 i 130 tisuća kuna.

'Zadivljujuće je koliko su autori tog zakona glupi. Znaju li oni da Ustav ne jamči samostalnost lokalne samouprave u kojoj središnje mjesto ima kreiranje proračuna. I onda se nađe neki pametnjaković koji kaže - daj pare! To su razbojnici. Svaka čast braniteljima, ali nije na lokalnoj samoupravi da vodi brigu o tome. Pa mi već financiramo vatrogasce, Crveni križ s 0,2 posto, HGSS… Ovo je čista pljačka', poručio je Petrina.  

Za razliku od njih, premijer Andrej Plenković istaknuo je kako u Saboru ima puno zastupnika koji su ujedno gradonačelnici i ako imaju konstruktivne, mudre ideje, neka ih predlože u raspravi.

'Pa ćemo vidjeti, a Vlada će uzeti u obzir sve ono što može poboljšati kvalitetu zakonskih propisa', kazao je Plenković.

Hoće li doći do toga, treba vidjeti kada Zakon o braniteljima dođe do drugog čitanja u Saboru.