NOVI ZAKON

Medved otkrio koliko će se više novca do 2025. izdvojiti na branitelje

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 28.09.2017 17:48
  • Objavljeno 28.09.2017 u 17:48
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ministarstvo hrvatskih branitelja koje vodi ministar Tomo Medved reagiralo je na kritike novog Prijedloga zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji da će državu skupo koštati

Iz ministarstva branitelja navode da je za provedbu novog zakona u 2018. godini planirano je dodatnih 219,2 milijuna kuna unutar Ministarstva branitelja dok će Ministarstva rada i mirovinskog sustava osigurati 64 milijuna kuna. U 2019. godini projekcijama Državnog proračuna Republike Hrvatske planirano je dodatnih 245 milijuna kuna na poziciji Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Usporedbe radi, za mirovinska prava stradalnika iz Domovinskog rata i obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja koji su ostvarili mirovinu sukladno važećem Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji u tekućoj 2017. godini izdvojit će se ukupno 5.483 milijarde kuna. S obzirom na činjenicu da braniteljska populacija stari te prirodnim slijedom doseže starosnu dob za ulazak u mirovinu, prema važećem Zakonu 2025. godine taj iznos popeo bi se na 7.448 milijardi kuna, navode u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Prema novom Prijedlogu zakona, kako objašnjavaju, 2025. godine, odnosno za osam godina, za hrvatske branitelje, stradalnike iz Domovinskog rata i obitelji smrtno stradalih hrvatskih branitelja mirovinska prava bi iznosila 8.317 milijardi kuna što je za 869 milijuna kuna više nego što bi to iznosilo prema važećem Zakonu.

Svi financijski učinci novog Prijedloga zakona usklađeni su s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava te Ministarstvom financija, tvrde,

  • +19
  • +16

Branitelji u prosvjednoj šetnji ''Jedan križ za jedan život''

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

Pripadnicima HVO-a koji imaju status ratnog vojnog invalida u Bosni i Hercegovini i članovima obitelji poginulih pripadnika HVO-a omogućuje se nastavak korištenja dosad ostvarenih mirovinskih prava.

Sukladno Ugovoru između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini, potpisanom 2006. godine, pripadnicima HVO-a koji su ostvarili status ratnog vojnog invalida temeljem ranjavanja ili zatočeništva u Bosni i Hercegovini te članovima obitelji poginulih pripadnika HVO-a, omogućeno je ostvarivanje prava na invalidsku i obiteljsku mirovinu.

Budući da određeni broj pripadnika HVO-a koji ispunjavaju spomenute uvjete iz Ugovora nije podnio zahtjev u propisanom roku od 30 dana za njegovo podnošenje, te samim time nije ostvario pravo na mirovinu, novim zakonom to će im biti omogućeno. Isto tako, novim zakonom, pripadnicima HVO-a, ratnim vojnim invalidima sa 100% oštećenja organizma I. skupine po osnovi bolesti i ozljede omogućuje se ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu.

Ostvarivanje prava na obiteljsku mirovinu omogućuje se članovima obitelji pripadnika HVO-a po osnovi smrti od posljedica ranjavanja, ozljede, bolesti ili samoubojstva, članovima obitelji umrlih ratnih vojnih invalida pripadnika HVO-a koji su bili korisnici invalidske mirovine te članovima obitelji poginulih pripadnika HVO-a, navodi se u priopćenji uz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!