SJEDNICA VLADE

[VIDEO/FOTO] Plenković pobrojao potrese i prijavljene štete, pa najavio: Nemamo ništa protiv da se objavi tko je obnavljao kuće nakon rata

14.01.2021 u 12:19

Bionic
Reading

Zakon o obnovi ponovno se našao na sjednici Vlade, ali ovaj put kako bi se izmijenio i zahvatio i područje pogođeno potresom u Sisačko-moslavačkoj i drugim županijama. Na početku sjednice obratio se premijer Andrej Plenković

Plenković se uvodno osvrnuo na posljedice potresa. 'Od 28. prosinca do sada zabilježeno je 849 potresa, od čega 75 više od 3 stupnja, 11 više od četiri i tri više od 5. To uznemiruje naše sugrađane', rekao je Plenković i zahvalio svima koji pomažu na potresom pogođenim područjima. Zahvalio je i kuharima, ali i onima koji su donirali kućice.

'Do sada je prijavljeno 41.500 šteta', kazao je. Osigurava se i intenzivnije cijepljenje na tim područjima, dodao je.

Podsjetio je da je Vlada osigurala jednokratnu novčanu pomoć.

'Nabavljeno je 20 novih seizmografa i 20 novih akcelografa', kazao je Plenković.

Što se tiče onoga što će se raditi dalje, Vlada je, kazao je, intenzivno radila na izmjenama Zakona o obnovi. 'Širimo polje primjene na Sisačko-moslavačku županiju, Karlovačku županiju i druge dijelove Zagrebačke županije', rekao je.

'Posebno uređujemo privremeno stambeno zbrinjavanje, osiguravamo stambeno zbrinjavanje u državne stanove', dodao je.

Uz prijedlog zakona oformit će se i radna skupina koja će napraviti program društvene i gospodarske revitalizacije tog područja. 'Želimo doprinos svih saborskih zastupnika iz 6. izborne jedinice, akademske zajednice, komora, udruga i drugih', rekao je.

Plenković se osvrnuo i na koronavirus. 'Nakon mjera iz studenog i veliku discipliniranost osigurali smo da imamo ohrabrujući trend. Imamo najveći dvotjedni pad u boju zaraženih. Ali moramo zadržati oprez', rekao je.

Iznio je podatak da je dosad cijepljeno više od 38 tisuća ljudi. Vlada je, dodao je, povećala narudžbe cjepiva. 'Veliki broj doza očekuje se tijekom veljače i ožujka, pa se očekuje da će se većina populacije cijepiti do kraja travnja', kazao je.

Video: Marko Prpić/Pixsell

Osvrnuo se i na obnovu i popis onih tvrtki koje su obnavljale kuće u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon Domovinskog rata. 'Jučer sam dao nalog državnom tajniku u Uredu za stambeno zbrinjavanje da se taj popis sistematizira i objavi. Ne vidim zapreku da to bude dostupno javnosti. To treba još precizno utvrditi i povezati s kućama koje su na različite načine obnovljene nakon rata', rekao je.

  • +10
Sjednica Vlade Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

Nakon uvoda, ministar branitelja i šef Stožera za uklanjanje posljedica potresa Tomo Medved pobrojao je što se sve radi na terenu. 'Zaprimili smo 475 objekata, kontejnera i mobilnih kućica, a većina postavljena na lokacije', kazao je Medved.

Naglasio je da je nakon rata u Sisačko-moslavačkoj županiji obnovljeno više od 25 tisuća objekata. 'Većina objekata je građana na postojećim temeljima i sukladno njihovim postojećim gabaritima. Nakon potresa u vidu preliminarnih oštećenja, utvrđeno je da je od 8800 od 4. do 6 kategorije, da ih je oštećeno od 1 do 3 posto. Pregledi se nastavljaju jer dolazi do novih oštećenja zbog novih potresa', kazao je.

Dodao je da su uspostavili timove da dnevno mogu postaviti 50 kontejnera ili mobilnih kućica. 'Organiziramo stalni obilazak stanovništva na cijelom teritoriju', rekao je Medved.

Predložene izmjene Zakona o obnovi

Ministar graditeljstva Darko Horvat predstavio je izmjene Zakon o obnovi. Dosadašnji zakon odnosio se na Zagreb, Krapinsko-zagorsku županiju i dio Zagrebačke Županije, a sada se širi na Sisačko-moslavačku županiju i Karlovačku županiju.

No, dok u Zagrebu i okolici građani sufinanciraju obnovu, na područjima pogođenim novim potresom bit će drugačije.

'RH na potpomognutom području u kojem je proglašena katastrofa u cijelosti osigurava financiranje obnove one nekretnine u kojoj stanuje vlasnik ili njegovi srodnici. Stanovnici su zbog ekonomske nerazvijenosti tog područja u potpunosti izuzeti od sudjelovanja u financiranju obnove', rekao je Horvat

'Pravila iz ovog Zakona primjenjivati će se i na sva područja koja bi kasnije bila pogođena potresom, a nisu izravno navedena kroz zakonske odredbe i sam naziv zakona', kazao je Horvat.

Informacije o koronavirusu

Ministar zdravstva Vili Beroš iznio je podatke vezane uz koronavirus. Kazao je da su obavili pripreme za cijepljenje šire populacije nakon što se cijepi rizična populacija. Izvijestio je da je odaziv zdravstvenih djelatnika na cijepljenje vrlo dobar.

Rekao je da imamo pozitivan trend po broju novozaraženih i hospitaliziranih, no upozorio je da i dalje ima onih koji predugo odgađaju odlazak liječniku i pozvao sve, osobito one s komorbiditetima, da se neodgodivo jave liječenju. 'Nema mjesta opuštanju, nastavimo dobrimu putem pada broja novozaraženih', rekao je Beroš.