velika oštećenja

Prijavljena 33.602 oštećena stambena objekta, pregledano 15.647. Štete na infrastrukturi oko 470 milijuna kuna

14.01.2021 u 09:32

Bionic
Reading

Od posljedica razornog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju za sada su prijavljena 33. 602 oštećena stambena objekata, a pregledano je 15.647, izvijestili su iz županije.

Prema podatcima županije do jutros u 8 sati, utvrđeno je da je zbog vanjskih utjecaja neuporabljivo 187, a zbog oštećenja 2107 stambenih objekata.

Privremeno je neuporabljivo 3 648 objekata, na 1 660 treba detaljan pregled, a na 1 988 mjere hitne intervencije.

Oznaku uporabljivo - bez oštećenja dobilo je 410, a uporabljivo bez ograničenja 3 455 stambenih objekata. Uporabljivo s preporukom o postupanju utvrđeno je za 5 840 stambenih objekata, podatci su Sisačko-moslavačke županije.

Preliminarni iznos šteta od potresa na Baniji na prometnoj, elektroenergetskoj i vodnoj infrastrukturi doseže čak 470 milijuna kuna, piše u četvrtak Jutarnji list.

Obnova te infrastrukture je ključna za povratak u normalan život tamošnjih stanovnika kao i obnova njihovih domova, a na sanaciji tih šteta na infrastrukturi već se naveliko radi, navodi dnevnik.

Najveće štete od potresa pretrpjela je elektrodistribucijska mreža HEP-a odnosno HEP-a ODS-a. U HEP-u kažu da procjena štete od potresa 29. prosinca 2020. na njihovoj distribucijskoj mreži iznosi oko 200 milijuna kuna i da će se točniji iznos štete moći utvrditi detaljnom snimkom stanja svake pojedine trafostanice. U potresu je uništeno ili teško oštećeno 238 trafostanica.

Sanacija popucalih nasipa na području malog sliva Banovina koštat će između 70 i 100 milijuna kuna. U Hrvatskim vodama ističu da će preciznije procjene biti moguće utvrditi tek nakon istražnih radova te odabira tehničkih rješenja i izrade elaborata sanacije.

Prema preliminarnoj procjeni, štete na državnim cestama i cestovnim objektima, koje su nastale u potresu 29. prosinca 2020. na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije iznose 75 milijuna kuna. U Hrvatskim cestama kažu da se većinom radi o oštećenjima zbog otvaranja novih i aktiviranja postojećih klizišta, oštećenjima na mostovima, kao i pukotinama na kolnicima.

Prema prvim podacima, štete od potresa na županijskim i lokalnim cestama iznose oko 20 milijuna kuna.

Obnova sisačkog željezničkog kolodovora tek je nedavno završena, a taj zaštićeni spomenik kulture sad je teško oštećen u potresu. Nakon procjene štete na svim potresom pogođenim objektima poduzet će se sve potrebne mjere za njihovu obnovu, kažu u HŽI-ju. Prema grubim procjenama, štete od potresa na željezničkoj infrastrukturi iznose između 20 i 40 milijuna kuna. A na osnovi prvih pregleda nakon potresa procijenjena ukupna šteta na objektima Hrvatskih autocesta iznosi oko 25 milijuna kuna.

Na postrojenjima Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS) izravne štete nastale zbog potresa iznose oko 10 milijuna kuna. U HOPS-u navode da su najteže stradale trafostanice, i to TS Tumbri, TS Mraclin, rasklopište 110 kV TE Sisak, TS Petrinja i TS Glina, donosi Večernji list.