zaustaviti negativne trendove

Plenković: Demografska revitalizacija je prioritet u godinama pred nama

22.12.2023 u 12:10

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković predsjedao je osmom sjednicom Vijeća za demografsku revitalizaciju. Na njoj je sudjelovala i potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, devet ministara te potpredsjednica Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Anja Šimpraga.

Na sastanku su bili i socijalni partneri, predstavnici sveučilišta, županija i gradova, nevladine udruge te stručnjaci - koji su sudjelovali u izradi strategije demografske revitalizacije do 2033., koja ide u javno savjetovanje. Naglašeno je da su demografski izazovi u svakoj članici Europske unije drugačiji, no u svim zemljama zajednički su izazovi starenje i nedostatak radno sposobnog stanovništva, prenosi HRT.

'Stoga su upravo ta dva izazova, ujedno i nit vodilja kroz koje vodimo Toolbox, odgovor na starenje pružamo kroz novi koncept dugovječnosti i drugi, kroz svrhu stupova Toolboxa, upravo aktivira cijelo radno sposobno stanovništvo Unije, od roditelja preko mladih do starih, a kad i to nije dovoljno, dodatnom integracijom lokalnih, legalnih migranata za potrebe tržišta rada posebno se u nekim sektorima. Već sam ranije rekla o kojim se mjerama radi, o kombinaciji zakonodavnih akata, inicijativa i mehanizama te vrlo praktičnih instrumenata kroz sva četiri stupa. Kroz prvi nam je stup, koji se tiče roditelja, cilj odaslati poruku da nije potrebno birati između djece i tržišta rada. Kroz drugi stup, koji se tiče mladih, cilj nam je opremiti mlade s pravom kombinacijom vještina, znanja, sposobnosti potrebnih za tržište rada i za uspješnu zelenu i digitalnu tranziciju. Kroz treći stup, koji se odnosi na starije, svrha nam je osnažiti njihovu ulogu u društvu i prebaciti narativ i akciju sa starenja na dugovječnost, a s posljednjim stupom, koji se odnosi na legalne migrante, ambicija je nadopuniti tržište rada s talentima iz trećih zemalja', naglasila je potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica.

  • +22
Vijeće za demografsku revitalizaciju Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL

'Ovaj okvir u kojem smo mi ušli u najuži krug zemalja, kad je riječ i o euru i o Schengenu i svemu onome što nam donosi europski stabilizacijski mehanizam, što će nam donijeti OECD, što nam donosi dizanje ekonomskog i socijalnog standarda, nije to još onako kako bismo htjeli, ali smjer je da idemo što više prema, ne samo 75 posto prosjeka EU, nego da vrlo brzo u sljedećim godinama idemo i dalje, provedba nacionalne razvojne strategije i praćenje njene provedbe nama već sada daje do znanja da ćemo mi negdje 2025. morati revidirati naše ciljeve, jer ih ostvarimo brže nego što smo to prije otprilike 3-4 godine mislili. Morat ćemo je revidirati, što je u biti pozitivno i dobro. I zato uz digitalizaciju, dekarbonizaciju obrazovanja, ova tema, demografske revitalizacije, ovako interdisciplinarna, predstavlja glavni prioritet po meni hrvatskog naroda, hrvatskog društva, svih mogućih politika, institucija u godinama koje su pred nama. Moramo zaustaviti negativne trendove i onda malo po malo ih nastojati kombinacijom različitih politika i demografskih mjera, imigracijskom politikom i stambenom politikom, a prije svega, uvjeren sam u to društvenim optimizmom, dovesti u povoljniju situaciju, nego što je sada', poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. 

Vijeće za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske osnovano je na sjednici Vlade 6. travnja 2018. godine u svrhu praćenja i koordinacije provedbe mjera demografske politike iz Programa Vlade Republike Hrvatske za mandat 2016.-2020.