POVRATAK OBRANE I ZAŠTITE

Platite 10.000 kuna i postanite obavještajac

24.11.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Pokreće se Visoka škola za menadžment u sigurnosti, a Fakultet političkih znanosti obnavlja nekadašnji studij sigurnosti i obrane ugašen početkom devedesetih. Savjetnik ministra unutarnjih poslova Marijan Benko jedan je od predavača

Alen Ostojić, predsjednik Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti, i Vlatko Cvrtila, dekan Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, prošloga su tjedna predstavili program stručnog usavršavanja Menadžment sigurnosti. Cvrtila je izjavio da se ta edukacija održava na FPZ-u zato što je to jedina znanstveno-nastavna ustanova u Hrvatskoj koja razvija istraživanja na području sigurnosti, piše Poslovni dnevnik.

Edukacija od 80 sati imat će osam modula: globalna sigurnost i novi izazovi, gospodarstvo i sigurnost, ustroj i ovlasti sustava sigurnosti Republike Hrvatske, menadžerska znanja i vještine u sigurnosti, odnosi s javnošću u kriznim stanjima, društveno odgovorno poslovanje i sigurnost, poslovna inteligencija, upravljanje rizicima.

Program je namijenjen menadžerima sigurnosti u novčarskim, osiguravajućim i drugim tvrtkama, rukovoditeljima zaduženim za sigurnost u državnim institucijama, njihovim kolegama u javnim poduzećima i jedinicama lokalne (samo)uprave te menadžmentu zaštitarskih poduzeća, konzultantima sigurnosti i projektantima sigurnosnih sustava.

Ostojić je rekao da je isti interes javne i privatne sigurnosti iako su im nadležnosti različite te da se kvalitetnom sinergijom javnog i privatnog unapređuje opća sigurnost. Nastavu će držati nastavnici FPZ-a i najkvalitetniji praktičari, a među gostujućim predavačima bit će Marijan Benko, savjetnik ministra unutarnjih poslova i bivši glavni ravnatelj policije, te niz drugih stručnjaka iz vladinog sektora sigurnosti i uspješnih hrvatskih korporacija.

Edukacija koju organizira FPZ-ov Centar za sigurnosne studije i udruga menadžera sigurnosti trebala bi krenuti u siječnju 2009. Tečaj stoji 10 tisuća kuna (članovi Udruge hrvatskih menadžera sigurnosti imaju 15 posto popusta), a polaznici će nakon nastave i studijskog putovanja polagati završni test na temelju kojeg će dobivati certifikat.

Profesor Cvrtila kaže kako je u prvom projektu cjeloživotnog obrazovanja već razgovarao s fakultetom političkih znanosti u Sarajevu i Beogradu, a planiraju suradnju i sa Skopljem i Podgoricom. Na inicijativu Vlade, pokrenut će se i studij nacionalne sigurnosti i obrane.