'TO MOŽE BITI PROBLEM'

Picula: Lex Agrokor nije usklađen s Europskom komisijom!

12.04.2017 u 11:40

Bionic
Reading

Hrvatski europarlamentarac Tonino Picula (SDP) ustvrdio je da Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, tzv. lex Agrokor, nije usuglašen s Europskom komisijom. 'To može biti problem. O njemu nitko ne govori na način da ga se stavi pod lupu Komisije, ali moramo znati da postoje određeni mehanizmi kojima Komisija to može napraviti. Istrage koje Komisija može provoditi znaju trajati godinama', rekao je Picula gostujući u emisiji Novi dan televizije N1

Odgovarajući na pitanje je li, po njegovim informacijama, lex Agrokor usuglašen s Europskom komisijom, Picula je odgovorio da taj zakon definitivno nije usuglašen s Komisijom.

'Bio je tu i ministar Marić i nije se povela neka rasprava oko slučaja Agrokor, koji se tada tek pojavio, a i zakona još nije bilo. Ako se povede računa o primjeni ovog zakona, javit će se neki koji bi mogli zatražiti pravorijek Komisije. Agrokor nije prva kompanija koja je zapala u poteškoće i različite države su na razne načine to sanirale. Bilo je toga u Italiji, Njemačkoj i rješavano je uglavnom na način da je izazvana pozornost javnosti i nije Europska komisija uvijek reagirala', rekao je Picula, prenosi N1.

Lex Agrokor izglasan je u Hrvatskom saboru 6. travnja, a dan ranije Europska komisija potvrdila je tportalu da pomno prati slučaj. Tada su poručili da ne komentiraju nacrte zakona, ali i otkrili da postoje konstruktivni kontakti između hrvatske Vlade i Komisije kako bi se osiguralo to da je traženo rješenje u skladu s europskim zakonima. Rezultat te interakcije bit će poznat kada Komisija odgovori na pitanje tportala je li usvojeni zakon u skladu sa zakonodavstvom i standardima EU-a.