'KONSTRUKTIVNI KONTAKTI'

Europska komisija: Pomno pratimo slučaj Agrokor

05.04.2017 u 15:35

Bionic
Reading

Na upit tportala je li Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za državu, tzv. lex Agrokor, u skladu sa zakonodavstvom EU-a i prati li Komisija razvoj događaja oko koncerna Agrokor, iz Europske komisije odgovaraju da su u kontaktu s hrvatskom Vladom i da pomno prate slučaj. Prethodno, povjerenica EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager izjavila je da još nije upoznata sa situacijom u kojoj se nalazi Agrokor i naporima koji se poduzimaju radi stabilizacije njegova poslovanja

'Europska komisija ne komentira nacrte zakona. Međutim, Komisija pomno prati slučaj i konstruktivni kontakti između hrvatske Vlade i Komisije su u tijeku kako bi se osiguralo to da je traženo rješenje u skladu s europskim zakonima', navela je u odgovoru za tportal Rima Joujou-Deljkić, voditeljica Odjela za odnose s medijima Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Podsjetimo, saborski zastupnik Peđa Grbin na jučerašnjoj sjednici Odbora za pravosuđe iznio je niz zamjerki na račun lex Agrokora, među ostalim i to što u njemu nema iskaza da je predloženi zakon uopće usklađen s pravom EU-a.

O slučaju Agrokor danas se očitovala i povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

'Ne, do mene to još nije došlo', izjavila je povjerenica na novinarsko pitanje prati li situaciju oko Agrokora i jesu li potezi koji se povlače u vezi s tim u skladu s pravilima EU-a o tržišnom natjecanju, izvijestila je Hina.

'Ne mora biti da nije bilo kontakata s Općom upravom za tržišno natjecanje, ali do mene to još nije došlo', rekla je Vestager.

U Hrvatskom saboru u tijeku je rasprava o Vladinom prijedlogu Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Saboru je rekao da to nije zakon za Ivicu Todorića, niti lex Agrokor, već njime država i Vlada štite interese hrvatskog financijskog sustava, gospodarstva, radnika i zaposlenika Agrokora, OPG-a, dobavljača i svih dionika koji su trenutno uključeni u procese povezane s tom najvećom hrvatskom kompanijom.

'Ovaj zakon ima svoj politički, gospodarski, financijski, strateški, vanjskopolitički, radnopravni, poljoprivredni kontekst. Sve to je na dnevnom redu Vlade i svih političkih stranaka s ili bez ovog zakona', rekao je Plenković pred zastupnicima u Hrvatskom saboru.