SVE PIŠE U KARTICAMA

Petrov nije jedini: I Ostojić je dobio kredit, i to od tetke

22.10.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Čelnik MOST-a i metkovski gradonačelnik Božo Petrov prije dvije godine od svog rođaka Martina Vidakovića dobio je pozajmicu od 20.000 eura kako bi kupio kuću. Informaciju koju su ovih dana objavili mediji Petrov je uredno prijavio u svojoj imovinskoj kartici. Provjeravajući imovinske kartice, primijetili smo da su se u sličnoj situaciji našli i neki drugi političari

Kredit privatne osobe spominje se i u imovinskoj kartici potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića. Prema podacima iz kartice, Ostojić je 2006. dobio kredit od Marije Ezgete, koju je u prvim imovinskim karticama koje je predavao spominjao pod samo pod inicijalima. Radi se o kreditu na iznos od 880.000 kuna, a Ostojić ga treba otplatiti do lipnja 2016.

Radi se zapravo, kaže Ostojić za tportal, o kupoprodajnom ugovoru koji je sklopio sa svojom tetkom za otkup njezinog dijela obiteljskih maslinika i kuće na Braču. 'Mjesečna rata mi je 1.000 eura. Sve što sam kupio od nje upisano je u imovinskoj kartici. Tako je didovina ostala u familiji', kazao je Ostojić za tportal.

Kako je pojašnjeno u imovinskoj kartici, radi se o 3,20 hektara maslinika, njiva i pašnjaka te kući od 79 kvadrata kod Povlje na Braču.

'Radi se o kupoprodajnom ugovoru na 10 godina u 120 jednakih obroka. Dobro je što je uskoro gotovo', kazao nam je Ostojić, a još mu ostalo osam rata za plaćanje.

Pozajmicu je u imovinskoj kartici prijavio i Predrag Matić, ministar branitelja kojem je obitelj Dolić 2011. dala 30.000 eura bez kamata i bez roka za otplatu.

Taj novac, kako je pojašnjeno u imovinskoj kartici, Matić je iskoristio za kupnju i opremanje stana od 91 kvadrata u zagrebačkom naselju Vrapče.

'Novac mi je posudio moj najbolji prijatelj, nažalost sada već dvije godine pokojni', kazao je Matić za tportal, dodavši kako nije sav novac pozajmio odjednom te da je dio već vratio.

'On mi je rekao da nikome ne kažem da mi je posudio novac, no kada sam bio savjetnik predsjednika RH, morao sam upisati to u imovinsku karticu', rekao je Matić za tportal.

Podsjetimo, ovih dana se pisalo o pozajmici koju je dobio metkovski gradonačelnik Božo Petrov. Naime Dubrovački dnevnik objavio je tekst u kojem piše da je Petrov kupio kuću bez kredita i kamata uz pomoć Katoličke crkve. Jučer se priopćenjem oglasio i sam Petrov, kazavši kako je novac za kupnju kuće posudio od rođaka.

'Don Martin Vidović, osoba od koje sam posudio novac, po zanimanju je svećenik, a tijekom karijere obnašao je mnoge odgovorne dužnosti unutar Crkve, pa je između ostalog bio apostolski nuncij u Bjelorusiji. No za mene je on jako blizak rođak kojeg poznajem odmalena i koji mi je oduvijek pomagao u raznim situacijama. Kako Don Martin zbog svojeg poziva nema djece, sam mi se ponudio za pomoć i posudio mi iznos od 20.000 eura za kupnju kuće, izdvojivši novac od svoje ušteđevine', objašnjava Petrov u priopćenju.

Pritom ističe da nisu učinili 'apsolutno ništa protuzakonito - riječ je o privatnom dogovoru dvije odrasle osobe potvrđenim ugovorom. Naravno, kamate mi nije zaračunao, što je također u skladu sa zakonom', tumači Petrov.