pogubne vrućine

Pedijatar objasnio zašto mala djeca brzo dehidriraju i poslao upozorenje roditeljima: Ni pet minuta na vrućini nije dobro

10.06.2021 u 07:58

Bionic
Reading

Zašto vrućine, koje su tek krenule, često mogu biti pogubne za djecu? Nakon tragedije u Kninu poruke roditeljima poslao je pedijatar Milivoj Jovančević

'Svaki slučaj te vrste kad se dogodi, to je tragedija. Mislim, događa se u svakoj sezoni i zapravo vidimo jedan, dva ili tri slučaja. Znači, to je situacija na koju treba misliti. Vjerojatno i neki blaži slučajevi prođu ispod radara, tako da to definitivno nije rijetkost', kazao je za RTL.

Što se zapravo događa s djecom? Koliko je to opasno za njih? Što se događa s njima kada ostanu zatvorena u automobilu?

Ono što je jako bitno razumjeti - djeca su u posebnom riziku, za razliku od odraslih. Naime malo dijete, što je mlađe, recimo dojenče ili novorođenče koje se tek rodilo, ima sedam puta veću relativnu površinu kože, recimo, od mene. Dakle govorimo o površini kože u odnosu na tjelesnu masu. To je velika površina s koje hlapi voda, a drugo, koža tako malog djeteta dvostruko je propusnija za vodu od odrasle osobe. Zato mala djeca vrlo brzo i vrlo lako dehidriraju.

Koje je onda vaše upozorenje za roditelje?

Prije svega, kad se dijete vozi u autu, slobodno se mogu koristiti klima-uređaji ili provjetravati, a ako se koriste klima-uređaji, naravno da trebaju biti sezonski dezinficirani. Ako dijete ima visoku vrućicu, najvažnije od svega je osigurati dostatan unos tekućine, odnosno vode.

Ima slučajeva kada roditelji smatraju da samo kratko nešto mogu obaviti pa za to vrijeme ostave dijete u automobilu. Smije li se to uopće događati i koliko to kratko uopće smije trajati?

Malodobno dijete ne smije se ostavljati nijednog trenutka bez nadzora. Što se tiče izloženosti ovakvim ekstremnim vrućinama, ni pet minuta nije dobro, nije zdravo. Jednostavno, cijeli organizam se izlaže stresu. Prema tome, ako dijete treba s roditeljem skočiti u dućan - uzmi ga za ruku ili uzmi kolica, odvezi, koliko god ti je to možda manje praktično, ali zapravo dijete treba staviti na pijedestal sustava cijele vrijednosti života jedne obitelji. Ne mogu se ove stvari usput raditi. Treba uvijek nositi sa sobom dovoljno vode. Ako ne može raditi motor i ne može raditi klima-uređaj u autu, uvijek se mogu navlažiti nekakve pelene ili ručnik vodom, prebrisavati dijete i osigurati dostatan unos tekućine.