UOČI SEZONE

Pedijatar Milivoj Jovančević odgovara treba li cijepiti djecu protiv gripe, posebno ove sezone, kad vlada pandemija koronavirusa

08.10.2020 u 06:53

Bionic
Reading

Uoči početka zime i sezone gripe liječnici starijima i kroničnim bolesnicima preporučuju cijepljenje protiv te bolesti, a iako se dosad mladima i zdravoj djeci to nije izričito savjetovalo, ove godine zbog opasnosti od širenja koronavirusa stižu sasvim drukčije preporuke. Pitali smo našeg poznatog pedijatra Milivoja Jovančevića preporučuje li za najmlađe cijepljenje protiv gripe

Ova će zima osim gripe nažalost biti i u znaku globalne pandemije koja još ne pokazuje znakove slabljenja, pa su mnogi roditelji s pravom zabrinuti za svoje najmlađe.

O tome treba li cijepiti djecu ove godine zapitali smo za mišljenje našeg istaknutog pedijatra Milivoja Jovančevića, a on to savjetuje, baš poput mnogih drugih liječnika iz drugih zemalja.

Naime cjepivo protiv gripe smanjuje dio opasnosti, smatraju liječnici jer ako dijete dobije virus u vrtiću ili školi, može ga prenijeti starijim članovima obitelji kojima će gripa mnogo teže pasti. Moguće je imati koronavirus i gripu u isto vrijeme i to nikako nije dobra situacija, upozoravaju stručnjaci.

Cjepivo je sigurno za djecu stariju od šest mjeseci, a optimalno bi bilo cijepiti se negdje oko kraja listopada i početka studenoga jer optimalan zaštitni učinak nastupa dva tjedna poslije i zatim polako popušta u iduća tri mjeseca.

Dodatni razlog za cijepljenje protiv gripe trenutna je pandemija Covida-19. Naime istovremena infekcija virusom gripe i koronavirusom značajno povećava izglede za nastanak teških i po život opasnih oblika bolesti.

Naš istaknuti pedijatar Milivoj Jovančević slaže se da bi se ove sezone protiv gripe trebala cijepiti djeca.

'Primarno se trebaju cijepiti djeca koja imaju neke kronične bolesti (astma, šećerna bolest, srčane ili bubrežne bolesti), no zaštita cjepivom nije 100 posto, stoga se mogućnost njihovog obolijevanja može smanjiti ako se cijepe i zdrave osobe u okolici (obitelj, djeca u vrtićkoj skupini ili razredu)', objašnjava dr. Jovančević.

Što se tiče školaraca viših razreda osnovne škole i srednjoškolaca, cijepljenje nije nužno, ali preporučljivo je jer osim što će biti zaštićeni, smanjuje se mogućnost prijenosa gripe na druge osobe.

Prema njegovim riječima, u borbi protiv gripe pomažu zdrava i raznovrsna prehrana, što više kretanja na otvorenom, redovito prozračivanje prostorija te izbjegavanje pregrijanog i suhog zraka u njima.

Kako bismo smanjili opasnost od zaraze gripom, dr. Jovančević kaže kako bi bilo dobro, ako je moguće, izbjegavati okruženje u kojem boravi veći broj ljudi, a naročito djece predškolskog uzrasta.

'Predškolci nemaju razvijene higijenske navike tako da curenje nosa, kihanje i kašljanje bez zaklanjanja usta rukom, guranje ruku u usta i diranje svega i svakoga oko sebe vrlo učinkovito šire različite uzročnike infekcije dišnih putova, pa tako i gripe. To je jedan od razloga što se u preporukama za cijepljenje populacija predškolske djece nalazi u prioritetnoj skupini. Drugi je razlog to što su u toj dobi značajno češće komplikacije gripe', upozorava.

Nažalost, dodaje, cjepivo protiv gripe ne pruža stopostotnu zaštitu - trovalentna cjepiva su učinkovita ukoliko se ne pojavi četvrti uzročnik koji nije bio predviđen da će se pojaviti u aktualnoj sezoni.

'U novije vrijeme postoje i četverovalentna cjepiva protiv gripe koja imaju visoku razinu zaštite, no i ona se kreće oko 75-80 posto. Kako bismo smanjili mogućnost donošenja virusa gripe u kuću, naročito ako se u obitelji nalazi dojenče mlađe od šest mjeseci (ne može se cijepiti), preporučuje se da se svi ukućani cijepe. I jedna vrlo važna napomena: prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, trudnice su u prvoj, najrizičnijoj skupini te se trebaju cijepiti tijekom drugog ili trećeg tromjesečja trudnoće. Time se štiti i nerođeno dijete', kaže pedijatar.

Inače, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, na prvom mjestu preporučenih skupina za cijepljenje nalaze se djeca u dobi do dvije godine (cijepiti se mogu djeca od navršenih šest mjeseci života), potom skupina u dobi između dvije i pet godina, zatim osobe (djeca i odrasli) s kroničnim bolestima, zaposleni u zdravstvu i školstvu te osobe koje često putuju po svijetu.

I njemački infektolog Bernd Salzberger, liječnik u sveučilišnoj bolnici u Regenesburgu, nedavno je istaknuo da je zaštita starijih poput baka i djedova jedan od razloga zbog kojih je cijepljenje djece dobra ideja jer bi se kombinacija gripe i COVID-a mogla pokazati fatalnom za osobe treće životne dobi, a američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naglašava da je cijepljenje protiv gripe u sezoni 2020. - 2021. najvažnije dosad.