NOVI DEPONIJ POKRAJ ZABRANJENOG

Pazin ipak neće kao Napulj grcati pod smećem

09.10.2013 u 15:44

Bionic
Reading

Pazin, jedan od tri grada kojima je inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i prirode zabranila daljnje odlaganje smeća na postojeće odlagalište, iznašao je rješenje problema otvaranjem novog deponija tik do 'zabranjenog'

'Grad Pazin neće doživjeti ekološku katastrofu jer neposredno nakon što mjera zabrane obavljanja djelatnosti odlaganja otpada 15. stupi na snagu, na istoj lokaciji sadašnjeg deponija u mjestu Jelenčići sve je spremno za otvaranje novog, rekao je za tportal predsjednik uprave Usluge d.o.o. Dragan Šipraka.

'Novi deponij smješten je do starog, a prostirat će se na dva hektara zemljišta. Bio je dovršen 17. kolovoza, sva je papirologija okončana, a primopredaja je sljedećih dana', kazao je Šipraka istaknuvši da je uređenje novog deponija financirano 40 posto sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša te 60 posto iz naknada koje plaćaju građani.

Kapaciteta je 42 tisuće tona, a kako napominje Šipraka, budući da se godišnje prikupi oko sedam tisuća tona smeća, to znači da će se prebacivanjem na novi deponij riješiti problem odlaganja otpada za oko pet tisuća kućanstava i preko 500 tvrtki s Pazinštine za narednih šest do sedam godina.

Šipraka ističe da pazinska Usluga ima dobru suradnju s resornim ministarstvom i Fondom za zaštitu okoliša kroz koju je nabavljena i oprema za selektivno prikupljanje otpada, za što je do sad postavljeno preko 100 punktova za prikupljanje kartonske ambalaže te dvadesetak eko-otoka, a u funkciji je i privremeno reciklažno dvorište.

'Mi smo na toj lokaciji starog deponija imali dozvolu za odlaganje do 30. lipnja, ali paralelno smo radili na sanaciji i pripremi novog, kojeg nam dijelom sufinancira Fond za zaštitu okoliša, a koji je direktno pod ingerencijom Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Vjerojatno je Ministarstvo odnekud moralo krenuti s uvođenjem reda, pa se tako Pazin našao među prvima', kazao je gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, dodajući da se slaže s tim da red mora postojati.

'Poštujemo državne institucije i zakone RH. Sve smo odradili po zakonu, od otkupa zemljišta do pripreme svih dozvola da bi uopće došli do građevinske dozvole. Na novom deponiju ima mjesta za 42 tisuće tona otpada, a to bi vam bilo gotovo brdo od deset metara smeća', slikovito veli Krulčić te zaključuje da će novi deponij svakako poslužiti do otvorenja centralnog županijskog odlagališta na Kaštijunu, za što je trenutno u tijeku ishodođenje dozvola za pretovarne stanice koju svaki veći grad mora imati, a među njima je i Pazin.