saborska oporba

Pavliček o upražnjenom mjestu ravnatelja USKOK-a: Tko će staviti glavu na panj

21.09.2023 u 15:08

Bionic
Reading

Oporbeni saborski zastupnici referirali su se u četvrtak na činjenicu da se nitko nije javio na natječaj za ravnatelja USKOK-a, ocijenivši to "porazom pravne države" i "teškim udarom na uredno funkcioniranje antikorupcijskog sustava"

To je poraz pravne države pred organiziranim kapitalom i korupcijom, a tom porazu ste doprinijeli vi na vlasti, rekao je Suverenist Marijan Pavliček u saborskom govoru na slobodnu temu.

Kaže da je to presedan u EU, da se to moglo dogoditi u zemljama Južne Amerike gdje mafija kontrolira vlast, ali da se, nažalost, događa i kod nas.

Iznio je svoje viđenje zašto se nitko nije htio javiti na natječaj, za mjesto koje je ostalo upražnjeno nakon što je bivša ravnateljica Vanja Marušić, zbog slučaja s vozačem, zatražila razrješenje.

Tko će staviti glavu na panj za plaću kakve imaju ravnatelji, tko će izdržati stalne pritiske, što kriminalaca, što političke pritiske onih koji bi vas trebali štititi, izjavio je Pavliček.

To što se nitko nije javio na natječaj, za Daliju Orešković (Centar) predstavlja težak udar na uredno funkcioniranje antikorupcijskog sustava, „posebice u okolnostima kad najveće afere sežu do samog vrha državne vlasti“.

Kazala je da je kao članica Antikorupcijskog vijeća, zajedno s Mirelom Ahmetović (SDP), predložila da se održi tematska sjednica Vijeća na kojoj bi se saslušala glavna državna odvjetnica.

Cilj je da se rasprave svi problemi, od ustroja, organizacije, sve do političkih pritisaka, kazala je zastupnica, ističući da najveću korist od neprocesuiranja korupcijskih afera ovog trena ima HDZ.

Spajić: Neka se Šimpraga ne miješa u rad Savjeta za nacionalne manjine

Daniel Spajić (DP) prozvao je potpredsjednicu Vlade Anju Šimpragu da je spriječila da njegova predstavka da se novac koji je država dala tjedniku Novosti vrati u državni proračun.

Savjet, koji se dugo nije mogao sastati, jer nije imao predsjednika, napokon se sastaje 14. rujna, no, na dnevnom redu nema moje predstavke jer se Šimpraga pobunila, tražila je dan ranije da joj dostave dnevni red, da to ne bude točka dnevnog reda, rekao je zastupnik.

Anja Šimpraga nije iznad Savjeta za nacionalne manjine i molim je da se ne miješa u njegov rad, da pusti ljudima da to stave ne dnevni red i da se o tome raspravlja, pozvao je Spajić, tražeći da to bude javno, u nazočnosti novinara, "da se vidi kud odlazi novac države".

Neću prestati pričati, dok se novac dan Novostima, koje pljuju po hrvatskoj državi, ne vrati, poručio je i opetovao kako ne traži da se oduzme novac srpskoj manjini, nego da se napravi prenamjena, novac za Novosti dade sirotinji stradaloj u potresima i poplavama.

Ivica, vrati se doma!

„Ivica, vrati se napokon doma, otkrij Split ponovno“, poručila je Danica Baričević (HDZ) splitskom gradonačelniku Ivici Puljku koji se, kaže, danas nalazi u Americi, a putovanje mu plaća strana politička zaklada.

Prozvala ga je da u dvije i pol godine nije ostvario ni jedan projekt u gradu, riješio ni jedan problem.

Njegova je ostavština zaduživanje Grada najvećim kreditom u povijesti, na čak 25 godina, kazala je spočitavajući Puljku kako u Americi vjerojatno uči Amerikance o borbi protiv korupcije, a prešutjet će im kako je smijenio Maju Đerek koja se borila protiv pogodovanja njegovom zamjeniku.

Kaže da putovanje nije prijavio Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa, pa poziva to tijelo da preispita putovanje i financiranje.