protiv političke pljačke

Troskot: Nitko nas nije ozbiljno shvaćao da ćemo ići u razbijanje hvarskog kartela

14.07.2023 u 14:23

Bionic
Reading

Predstavnici Mosta i Hrvatskih suverenista, koji su podržali oporbeni zahtjev za izvanrednom sjednicom Sabora, ali nisu sudjelovali na zajedničkoj konferenciji za novinare, pojasnili su u petak da nastupaju kao koalicija, no i dalje se s oporbom bore protiv pljačke i korupcije

Zvonimir Troskot (Most), koji je otkrio plinsku aferu, ustvrdio je kako bi građani, da nisu razotkrivene sve neshvatljivosti sporne uredbe, platili milijarde i milijarde koje su se krale kroz plin.

Već je u trećem mjesecu bilo vidljivo da će se ići u takve makinacije s obzirom da je bio osnovan krizni stožer u kojem su bili svi akteri - od Pavla Vujnovca do HROTE-a i predsjednika Uprave HEP-a Frane Barbarića, rekao je Troskot na konferenciji za novinare.

"Najavili smo, a nitko nas nije ozbiljno shvaćao, da će Most sa svojim partnerima ići u razbijanje hvarskog kartela, koji vodi premijer Plenković, a uz njega je glavni Barbarić", kaže Troskot.

Otkrili smo da je tu i Ivo Milatić, državni tajnik koji koristi Ministarstvo gospodarstva kao svoj OPG i prodaje svoje vino, otkrili smo i da je povezanost HEP-a i PPD-a bila višestruka, čak i ranijih godina, a poručujemo da ovoj aferi nije kraj, dodao je.

Otkrili smo i da je Plenković zajedno s HANFA-om radio pritisak na privatno poduzeće Allianz osiguranje, kako bi pogodovao PPD-u, odnosno Vujnovcu, koji je htio iskoristiti naše mirovinske fondove kako bi preuzeli Fortenovu. Sada nas interesira politička, financijska i zakonodavna odgovornost, da DORH i USKOK odrade svoj posao do kraja, poručio je Troskot.

Dio Domovinskog pokreta s oporbom, dio s vladajućom većinom

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) upozorio je da u zadnjih nekoliko mjeseci stalno izbijaju afere u koje su uključeni državni dužnosnici ili osobe koje je postavio Andrej Plenković. Zato je vrijeme za izvanrednu sjednicu Sabora, a to što su kolege iz HDZ-a uplatile ljetovanje, to je njihov problem.

Kaže kako ne zna što se događa s kolegama iz Domovinskog pokreta jer je dio njih davao izjavu s kolegama iz lijeve oporbe, a drugi dio sjedio u sabornici s vladajućom većinom. Jesu li oni oporba ili većina, zapitao je, uz ocjenu da je to politička opcija koja je jasno stala na stranu krupnog kapitala u plinskoj aferi.

Na pitanje zašto oni nisu bili s ostatkom oporbe na stepenicama, Pavliček je rekao da su sklopili predizbornu koaliciju pa tako nastupaju. To ne znači da smo razjedinjeni, svi pušemo u isti rog, borimo se protiv korupcije i pljačke, pojasnio je.

Za Ninu Raspudića (Most) nova afera je samo vrh ledene sante jer Troskot nije dobio nikakve tajne podatke nego je aferu otkrio na temelju javno dostupnih podataka.

"Zamislite samo koji je kriminal u HEP-u i drugim javnim poduzećima, kada se ovakva stvar otkrije na temelju javno dostupnih podataka, što je tek ispod površine", kazao je.

Ocijenio je da smo s blokadom pravosuđa, aferom u HEP-u i neustavnim prijedlogom izbornog zakona u turbulentnoj fazi.

Kao izabrani narodni zastupnici moramo nastaviti zasjedati, a ne dva mjeseca otići na plaćeni odmor dok nam u državi gori, poručio je Raspudić.