uništava ratare

Pavliček: Tražimo zabranu uvoza jeftinog žita iz Ukrajine

28.09.2023 u 15:19

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček zatražio je u četvrtak da Hrvatska zabrani uvoz jeftinog žita iz Ukrajine koje je, kako tvrdi, preplavilo domaće tržište , ruši cijene i uništava domaće ratare

Hrvatski ratar ne može po tako jeftinoj cijeni proizvesti žitarice, meni je Ukrajinac drag ali mi je draži hrvatski seljak i ratar”, poručio je Pavliček u slobodnom govoru zatraživši da Hrvatska zabrani uvoz žita iz Ukrajine po uzoru na Poljsku , Mađarsku i Slovačku.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede, kako je kazao, u prvih šest mjeseci ove godine uvezeno je u Hrvatsku 65 tisuća tona jeftinog žita iz Ukrajine, što je 50 posto više nego u cijeloj prošloj godini i ukoliko se taj trend nastavi uvesti ćemo u cijeloj godini 100 posto više tog žita nego prošle godine.

Da je ukrajinsko žito prepravilo Hrvatsku i da ruši cijene upozoravaju i predstavnici hrvatskih ratara, dodao je Pavliček navodeći kako se prošle godine žito prodavalo za 300 eura po toni a ove godine za 160 eura.

Pozvao je također Državni inspektorat da uvede kontrolu tranzita ukrajinskog žita kroz Hrvatsku jer „očito to žito ne završava tako gdje bi trebalo” i jer očito nije riječ samo o tranzitu što potvrđuju i službeni podaci.

Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) u slobodnom govoru reagirala je na izjavu premijera Andreja Plenkovića da demagozi napadaju Vladu i za to koriste svaku priliku uzvrativši kako Plenković koristi javni medijski servis kako bi širio svoju političku propagandu. „Koruptivna klika koju je Plenković uspostavio oko sebe napada državu” , ustvrdila je Orešković.