'NEVJERSTVO I KUKAVIČLUK'

Papa Benedikt XVI osnovao komisiju zbog curenja informacija

  • Autor: tportal.hr/VLM
  • Zadnja izmjena 25.04.2012 18:23
  • Objavljeno 25.04.2012 u 17:54
papa benedikt vi.

papa benedikt vi.

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Kardinalska komisija mora osvijetliti događaje koji su doveli do curenja informacija iz Vatikana, kao što je pismo Papi o korupciji ili prenošenje izjave palermskog kardinala da će Benedikt XVI još 12 mjeseci biti papa

Tročlana kardinalska komisija mora na svim razinama provesti istragu o curenju povjerljivih vatikanskih dokumenata u javnost. Benedikt XVI osnovao je posebnu kardinalsku komisiju za istraživanje nedavnog objavljivanja na televiziji i u ostalim glasilima vatikanskih dokumenata nad kojima postoji službena tajna, obznanilo je danas vatikansko državno tajništvo.

Kardinalska komisija mora osvijetliti događaje koji su doveli do curenja informacija iz Vatikana, kao što je pismo Papi o korupciji ili prenošenje izjave palermskog kardinala da će Benedikt XVI još 12 mjeseci biti papa. Predsjednik tročlane komisije je kardinal Julián Herranz, a u njoj su Jozef Tomko i Salvatore de Giorgi, a ona se prvi puta sastala jučer kako bi odredila način i tijek rada, priopćilo je danas vatikansko državno tajništvo.

Pokretanje istrage nedavno najavio je zamjenik državnog tajnika mons. Angelo Becciu u razgovoru za vatikansko glasilo Osservatore Romano te kazao da je Papa bio 'uvijek upoznat' i sa slučajem koji bi ga 'ražalostio', ali je 'odlučan' u otkrivanju onih koji su naštetili ugledu Vatikana. Vatikanska kurija ne smije biti mjesto 'zavjera i karijerizama' i potrebno je stvoriti 'atmosferu povjerenja', objavio je tada Osservatore Romano. Mons. Becciu govorio je o 'nevjerstvu' i 'kukavičluku' onih koji su odgovorni za curenje povjerljivih informacija, a koji su obvezni čuvati tajnu. Kardinalska komisija sada je osnovana i morat će razotkriti kako su povjerljive informacije curile iz Vatikana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi