VELIKI ULOZI

Paljba u Otvorenom: 'HDZ u panici izvadio toljagu'; 'Radikalna ljevica već se raspada'

21.02.2024 u 23:20

Bionic
Reading

U Otvorenom je Mišel Jakšić (SDP) ustvrdio da u HDZ-u vlada totalna panika, a Nikola Mažar (HDZ) odgovara kako se radikalna ljevica već raspada, unatoč subotnjem provjedu

Mišel Jakšić (SDP) rekao je na početku emisije Otvoreno da je Peđa Grbin predsjednik najjače oporbene stranke i da je dobar dio rezultata ostvario u Puli. Rekao je da su lokalni izbori pokazali nešto slabiji rezultat, ali da je isto tako i kod ostalih stranaka, osim nezavisnih lista koje su se pojavljivale sporadično po mjesnim odborima.

'Kad gledamo povijest Istre, Pule, puno više na tim izborima i puno bolje je prolazio lokalni IDS nego što je prolazio SDP. IDS je sad relativni pobjednik, a bio je i prije četiri godine, još uvjerljivije nego sada'.

Rekao je da su mjesni odbori jesu sitni pokazatelj, ali da je u mjesnim odborima, npr. u Trogiru, u Koprivnici, Varaždinu SDP dosad pomeo konkurenciju. Ustvrdio je da u HDZ-u vlada totalna panika, što se vidi po komunikaciji Andreja Plenkovića u proteklih nekoliko tjedana gdje se, rekao je, zapetljava u lažima. 'I ono što nam povijest govori, HDZ kad se god osjeti ugroženo, uzima toljagu i tada kreću - antihrvati, komunisti, ovakvi, onakvi'.

Jasno mu je, rekao je, da se pokazao strah, jer se u subotu na prosvjedu osjetila jedna jako dobra i jako pozitivna energija i vidjelo se da se mnijenje među ljudima mijenja. Dodao je da SDP ovo vidi kao priliku da još jače na terenu prezentira svoje politike, što čini već nekoliko mjeseci i ide im, kaže, dobro, a cilj je napraviti blok koji će pobijediti na izborima. 'Ono što me žalosti, da ne dobivamo odgovore na pitanja koja se tiču zašto toliko korupcije, što je sa Žalac, da sad ne nabrajamo sve aktere i sve zvijezde HDZ-a. Zašto si Andrej Plenković daje toliko truda da porobi i uništi neovisne institucije? Radi to s Povjerenstvom za sprečavanje sukoba i interesa. Znamo kakav odnos ima prema pučkom pravobraniteljstvu. Znamo što radi prema Vrhovnom sudu i da ne komunicira s Radovanom Dobronićem. Vidimo ovo što se događalo oko izbora državnog odvjetnika', rekao je.

Nikola Mažar (HDZ) odgovorio mu je da je subotnji prosvjed radikalne ljevice izgledao kao da se događa negdje u istočnim zemljama, a raspao se nakon 48 sati. Na pitanje kada će izbori, Mažar je rekao da će biti pravodobno, a mogu biti u svibnju i srpnju, a i u listopadu. 'Bitno je da mi već sutra nastavljamo raditi za građane Hrvatske, kao i danas kada je riješen stadion Maksimir nakon 27 godina, kao što smo prije dva dana imali porinuće broda i tako dalje', rekao je.

Pozvao se na HRejting koji pokazuje da je HDZ najjača politička stranka. 'Prema tome mi izbore možemo sutra raspisati, na njima pobijediti bez problema. S druge strane smo danas vidjeli SDP koji se odrekao svoga vođe Peđe Grbina, ali konačnici to je i pokazano u anketi gdje čini mi se 70 i nešto posto birača SDP je reklo da ne vidi Grbina kao premijera'. Rekao je da, kada je SDP bio na vlasti, odmah je praktički raspustio Sabor, raspisao i odradio izbore u mjesec dana. 

'Sada, kada se poštuje zakonska procedura, ustavna procedura, kada će se izbori raspisati 60 dana od raspuštanja Sabora i kada će biti oni u roku, onda oporba se lažno brine kada će biti izbori, ali oni, to smo vidjeli i danas, oni se brinu zato što se boje izbora. Oporba ide iz poraza u poraz. Poraz su već nekoliko puta doživjeli kada su htjeli raspustiti Sabor, ali ovo danas je čak bilo neugodno i nama, gdje je Peđa Grbin ostavljen sam, sam da četiri sata se brani, da objašnjava replike, da na kraju odustaje od odgovora na replike HDZ-ovih zastupnika, ali više ni sam nije mogao. Vidjeli smo da je bio ostavljen od Možemo, od Socijaldemokrata, Suverenisti izašli van, dio oporbe odmah nakon stanke je napustio sabornicu, dio uopće nije htio sudjelovati u ovom, a treći je sjedio i nije branio Peđu Grbina. I ono što je zanimljivo, što je gospodin Jakšić spomenuo vezano za prosvjed, da smo čuli od gospodina Davora Bernardića i Socijaldemokrata da on ne stoji iza onoga što je izjavljeno na prosvjedu, nego da samo iza svojih riječi'.

  • +2
Sabor raspravlja o SDP-ovu prijedlogu da se raspusti i raspišu novi izbori Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

Furdio Radin (Klub zastupnika nacionalnih manjina) pozvao se na uzrečicu slavnog igrača, pa poslije trenera u Italiji, Vujadina Boškova, koji je rekao da je gol kada lopta uđe u mrežu. 'Izbori će biti kada će se ljudi uputiti prema izbornim mjestima. U sedmom mjesecu, pa što? Ja sam dva puta bio na izborima u osmom mjesecu. Zadnja tri-četiri mjeseca oporba je snažno tražila da se sutra ide na izbore. Budući da sam ja bio tri puta među takvima, jer sam bio tri puta u oporbi, ja znam točno da se molilo da izbori ne budu tako brzo. Svako kaže - idemo sutra na izbor jer smo najjači', rekao je.

Krešo Beljak (HSS) rekao je da je žalosno da manjine drže vladajuću većinu i da kažu da nisu na vlasti.

Furio Radin (Klub zastupnika nacionalnih manjina) pitao je zašto, kad su manjine u pitanju, riječ je o trgovini, a kad su stranke u pitanju to su pregovori. 'Zato jer vi nemate legitimitet kao ostale stranke jer niste birani po izbornim jedinicama', odgovorio je Beljak. Radin je ustvrdio da je ta izjava protuustavna i da je to uvreda prema manjinama.'Žalosno je bilo danas gledati kada je jedan HDZ-ovac ili HDZ-ovka imala jedan napad prema srpskom jeziku i gdje je predstavnica srpske manjine, Dragana Jeckov, napustila Sabor, a opet ostaju u koaliciji što govori da je to doista trgovačka koalicija, ništa drugo. I da su manjinci samo tu zbog toga da bi ostvarili nekakvu korist za svoje udruge', rekao je.