RASPRAVA O samoRASPUŠTANJU

Burno u Saboru: Oporba čereči vladajuće, HDZ-ovke udaraju po Sandri Benčić

21.02.2024 u 16:25

Bionic
Reading

Međusobnim optužbama i uvredama, ne birajući riječi, uz recitacije i bećarce, oporba i HDZ otvorili su u srijedu poslijepodne saborsku raspravu o oporbenom prijedlogu da se Hrvatski sabor raspusti i raspišu izbori za novi saziv

U nastavku rasprave, šef SDP-a Peđa Grbin rekao je Hrvatski sabor nefunkcionalan, a Vlada nije u stanju donositi normalne odluke. 'Dosta je, vrijeme je da idemo na izbore, da građanima damo priliku da odluče o smjeru u kojem će Hrvatska krenuti. A mi znamo da neće odabrati lopovluk i nesposobnost', poručio je Grbin, podsjećajući na najveće afere, uključujući Inu, čiji se repovi vuku dan-danas, te aferu Plin za cent, gdje se još uvijek skriva kako je to toga došlo. Afera Barbarić, afera Geodezija, Gordan Grlić Radman koji nije u stanju ispuniti imovinsku karticu kako treba, niz afera u Ministarstvu poljoprivrede...

'Upleteni ste u korupciju do grla, a famozni radari Andreja Plenkovića ne mogu je snimiti ni kada ga lupi u nos', poručio je Grbin, dodajući da je Lex AP-om pokušavaju ušutkati oni mediji koji se ne mogu kupiti. I na kraju - Ivan Turudić. 'Mislili smo da je mutan, a saznali smo da je mračan', kazao je Grbin.

'Nepodnošljiva lakoća laganja, gdje je čovjek u 30 sekundi osam puta zanijekao da je bio u društvu notornog kriminalca, nizovi poruka koje je izmjenjivao s Josipom Rimac, pokazale su na koji način postoji sprema između HDZ-a, pravosuđa i organiziranog kriminala. Opalili ste pljusku poštenim ljudima koji rade u DORH-u', kaže Grbin.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Hrvatski Sabor

'Ova zemlja dotakla je dno u borbi s korupcijom, a dovodite čovjeka koji je postao oličenje zla koje razara tkivo našeg društva', poručio je HDZ-ovim zastupnicima.

Ranije, Mostov Nikola Grmoja ustvrdio je da je krajnje vrijeme za raspuštanje Sabora, Rubikon ste prešli, korupcijom ste premrežili sve institucije, prozvao je HDZ. Poručio im je i kako je ono što su napravili zadnjih mjeseci s 'lex AP-om' i Turudićevim imenovanje, znak da Hrvatska može biti spašena samo raspisivanjem izbora i izborom nove vlade koja će se odlučno obračunati s korupcijom.

Iz HDZ-a mu uzvraćaju da je i sam uhvaćen u mrežu kriminala, „petljajući s doušnicima, dilerima“, da SDP i Možemo naziva anacionalnima, a da će sutra koalirati s njima.

  • +2
Sabor raspravlja o SDP-ovu prijedlogu da se raspusti i raspišu novi izbori Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec/PIXSELL

Deset tisuća prosvjednika u subotu je poručilo da nam je dosta, dosta nam je krađe, a krali ste u osam godina sve - asfalt, vodu, diplome, doktorate, institucije, dosta nam je i laži, zarobljavanja, ponižavanja, rekla je vladajućima Sandra Benčić i izazvala seriju reakcija iz HDZ-a.

Vi ćete govoriti o diplomama, vi kao jedna od najdugovječnijih studenta, koliko ste godina studirali, 16, 18, upitala ju je Vesna Bedeković (HDZ). Dosta nam je vašeg urlikanja i buke bez sadržaja, čovjek bi pomislio na čemu je ova, a onda vidimo da na prosvjedu nešto motate, možete li reći o čemu se radi, upitala ju je Danica Baričević (HDZ). Vi biste se trebali smiriti, čini se kao da će vas šlagirati, od lijepe metropole napravili ste svinjac, dodala je Majda Burić (HDZ).

Sve je bećarcem 'začinio' Goran Ivanović. „Znam di je Peđa potrošio pare, dao ih je Sandri za cigare“.

HDZ je demantirao njene tvrdnje da se na subotnjem prosvjedu okupilo deset tisuća ljudi, prozvao Možemo da nije želio organizirati doček zlatnih vaterpolista, jer se bojao hrvatskih zastava i domoljubnih pjesama, te činjenice da bi se okupilo više ljudi nego na prosvjedu.

Pavliček: saborska većina je interesna skupina

Buru reakcija izazvao je i Marijan Pavliček (HS) ustvrdivši da saborsku većinu čine stranke koje nemaju nikakve ideološke poveznice, da je to interesna skupina. Vrijeme je za izbore, zaslužili ste da se odmorite, da se hrvatski narod odmori od vas, rekao je HDZ-ovcima. Jeste li i vi predlagatelj raspuštanja, uz SDP, upitao ga je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Ako su predlagatelji 50 zastupnika, znači li to da su u koaliciji, protupitanjem je odgovorio Pavliček.

Krešo Beljak (HSS) izjavio je kako osupnut „gomilom bedastoća“ koju je čuo od HDZ-a. To govori da je HDZ ispucao sve metke, zadnji koji je ispucao je je Turudić, no pucao je sebi u koljeno, kazao je Beljak i prozvao HDZ da je državu doveo na rub propasti.

Tko laže taj i krade, izjavio je zastupnik, praćen smijehom HDZ-ovih zastupnika, kojima je poručio da će im za godinu dana Remetinec biti mali za godinu dana. Vaši prethodnici na čelu stranke bili su doktori prava, vi ste običan kriminalac, rekla mu je Maja Grba Bujević (HDZ).

Mlinarić: DP neće sudjelovati u raspravi

Stipo Minarić (DP) kazao je kako ga je sram slušati raspravu i kako DP napušta sabornicu, ali da će glasovati za raspuštanje. „Ovdje su se outali i Most i HS, mi nismo ni ekstremna ljevica, ali nismo ni sa HDZ-om koji je sa SDSS-om, DP je treći put“, poručio je.

Prijedlog o raspuštanju Sabora, inicijalno je SDP-ov, Klub te stranke u prosincu ga je poslao u proceduru, nakon izbijanja afere Mreža. Predsjednik Sabora izjavio je kako nije točno da su točku na raspravu pogurali potpisi oporbe, nego njegova odluka. Ovu sam točku uvrstio danas temeljem vlastite odluke, s obzirom na važnost teme i suprostavljene stavove, rekao je Jandroković.

Da bi oporbeni prijedlog prošao, mora dobiti glasove 76 zastupnika, no mali su izgledi da će se netko od vladajućih prikloni zahtjevu oporbe.