uvodna izlaganja

Oporba za raspuštanje Sabora: 'Prešli ste crtu!'; HDZ odgovara: 'Skinut ćemo rukavice!'

21.02.2024 u 09:43

Bionic
Reading

Raspuštanje Sabora jedna je od tema rasprave na današnjem zasjedanju Sabora, a započelo je iznošenjem stajališta klubova na razne teme

Zasjedanje su zastupnici započeli iznošenjem stajališta, a među prvima govorio je u ime Domovinskog pokreta Davor Dretar.

'Baranja je prazna, čak niti poluprazna, nego prazna. Ljudi su mi rekli da nema posla. Nitko ne očekuje da usred Baranje nikne velika moderna tvornica. Pitao sam zašto se ne bave poljoprivredom pa su mi rekli da ne mogu dobiti zemlju. Kad sve to pogledamo kroz političku leću desnice, nešto ovdje ne valja', poručio je.

Stav u ime Kluba Mosta iznijela je Marija Selak Raspudić te je kritizirala i HDZ i ljevicu. 'HDZ je domoljublje svezao uz korupciju, a ljevica je antikorupciju privezala uz anacionalne politike, zbog čega se politika za mnoge građane ponovno na svela na izbor manjeg zla', kazala je.

Dodala je da postoji treći put. 'Taj politički put predstavlja Most. Bili smo najaktivnija i najkonstruktivnija oporba', kazala je.

'Od subote politička stvarnost za HDZ glasi - strepite. Tražimo raspuštanje Sabora i raspisivanje izbora. Hoćete razlog? Prešli ste crtu imenovanjem Turudića za glavnog državnog odvjetnika i odlučili da zakonom spriječite da javnost sazna za vaša koruptivna nedjela. Ne samo da nemate časti i morala raspustiti same sebe, nemate ni minimum odgovornosti koju saborski mandat pred vas stavlja - odgovarati građanima. Odlučili ste odgovarati Plenkoviću i to samo s jednim ciljem - da sačuvate fotelju', kazala u ime SDP-a Mirela Ahmetović te pobrojala sve afere vladajućih.

'Svaki dan pod HDZ-ovom vlasti Hrvatska je sve manje Hrvatska, a sve više despocija. Na izborima će vam presuditi građani, isti oni koje nazivate radikalima. Strepite lopovi, strepite', dodala je.

'Ona je zadnja koja treba govoriti o lopovluku', replicirao je u ime HDZ-a Goran Ivanović, prozvavši Peđu Grbina zbog uzimanja naknade za odvojeni život.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da danas neće pretjerano upozoravati zastupnike na teške riječi. 'Pripremite se! Danas će biti najslobodnija rasprava', kazao je Jandroković i podijelio nekoliko opomena.

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista osvrnuo se na doček vaterpolista te prozvao Možemo. 'Anacionalna skupina koja ne osjeća bilo hrvatskog naroda, koja je u stanju organizirati prosvjede bez ijedne hrvatske zastave, koja je u stanju paliti Trnjanske kresove povodom tzv. oslobođenja Zagreba, ali ekipa koja nije bila u stanju organizirati veličanstven doček za vaterpoliste', poručio je.

'Često se pita - gdje si bio '91.? A mislim da će se pitati i gdje si bio 2024.? Kad naša djeca u 2044. budu analizirala ove trenutke, pitat će gdje ste bili kada se odlučivalo o našoj budućnosti. Moramo moći reći da smo bili na pravoj strani povijesti, da smo bili glas razuma u moru korupcije, glas nade u vrijeme beznađa', poručila je Marijana Puljak iz Centra te podsjetila na subotnji prosvjed.

Pozvala je sve da budu dio promjene. 'Ne dopustite da njihovi dečki ponovo preuzmu vlast. Neka 2024. bude godina kada smo rekli 'ne' korupciji i 'da' putu naprijed', poručila je.

'Ako netko treba strepiti, onda ste to vi i Grbin. Čak vam se i Nik Titanik ruga zbog stranke. Nemate odgovor na ono što radi Vlada, a to su rezultati', poručio je HDZ-ov Josip Borić.

Najavio je da će u današnjoj raspravi u HDZ-u skinuti rukavice. 'Bit će veselo danas slušati argumente i sve što imamo reći o ovoj lijevoj rigidnoj oporbi, koja je u nedostatku ičeg smislenog odlučila pobjeđivati na ulici', dodao je.

'Bit će izbora, pregazit ćemo ih kao plitak potok', zaključio je Borić.

  • +7
Sjednica Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Podsjetimo, prijedlog SDP-a o raspuštanju Sabora u proceduri je od prosinca prošle godine, kada ga je Klub uputio potaknut aferom Mreža, a zahvaljujući prikupljenim potpisima, njih više od 30, oporba je uspjela pogurati raspravu o raspuštanju za ovaj tjedan. Lijevim strankama u potpisima su se pridružili Most i Hrvatski suverenisti, ne i Domovinski pokret.

Grbin je u utorak ustrajao na tome da su se unatrag godinu dana skupili brojni razlozi da se sadašnji Sabor raspusti i raspišu izbori za novi, od afere Ina, preko Lex AP-a, do imenovanja Turudića glavnim državnim odvjetnikom.

Šanse da SDP-ov prijedlog prođe su minimalne, za njega moraju skupiti 76 ruku. Premijer Andrej Plenković prije neki dan jasno je dao do znanja 'da vladajuća većina sigurno neće plesati onako kako to želi oporba'.