PREMIJER DAO OSTAVKU

Pala vlada u Makedoniji! Privremeni premijer po prvi puta Albanac

25.01.2024 u 14:33

Bionic
Reading

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski podnio je ostavku, a zemlja će do nedjelje dobiti tehničku vladu koja će omogućiti provedbu novih parlamentarnih izbora. Premijer nove tehničke vlade bit će sadašnji šef parlamenta Talat Džaferi

Kovačevski je ostavku formalno podnio predsjedniku parlamenta Talatu Džaferiju, te tom prilikom istaknuo kako je funkciju premijera obnašao odgovorno i predano, uz poštovanje prema građanima, temeljeno na opredjeljenju da se osigura jedno zajedništvo za sve, s jednakim pravima i jednakim odgovornostima.

Kovačevski je istaknuo kako će se i dalje zalagati za ostvarenje europske vizije Makedonije, priopćila je Vladina služba za informiranje.

Na sastanku je bilo riječi i o detaljima sastavljanja nove tehničke vlade, pri čemu je premijer Kovačevski poželio uspjeh Džaferiju, dosadašnjem predsjedniku parlamenta, na mjestu šefa tehničke vlade.

'Ostavkom premijera Kovačevskog započet će procesi formiranja tehničke vlade, čime će se stvoriti uvjeti za održavanje poštenih i demokratskih predsjedničkih i parlamentarnih izbora', stoji u priopćenju.

  • +4
Aleksandar Vučić, Jakov Milatović i Dimitar Kovačevski na sajmu Vinska vizija otvorenog Balkana Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Kovačevski je u utorak najavio da će u četvrtak podnijeti ostavku, nakon čega će se pokrenuti postupak formiranja tehničke vlade koja bi trebala omogućiti provedbu parlamentarnih izbora 9. svibnja.

Odgovarajući na pitanja novinara u Skoplju, rekao da ostavka premijera znači ostavku i cijele vlade. Kako je tada istaknuo, predstojeći izbori neće biti izbori između ljevice i desnice, već izbori 'između Zapada i Istoka'.

Stranke u skupštini Sjeverne Makedonije dogovorile su se početkom prosinca da se parlamentarni izbori održe 8. svibnja ove godine, zajedno s drugim krugom predsjedničkih izbora, dok će prvi krug izbora za predsjednika te zemlje biti održan 24. travnja.

No, Kovačevski je nakon ostavke rekao da će izbori biti 9. svibnja.