PAPA OSTAO NEDOSTUPAN

Pahor zaprijetio Berlusconiju zbog LNG terminala

18.09.2009 u 20:41

Bionic
Reading

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u petak je boravio u svom prvom službenom posjetu Italiji, gdje je s predsjednikom talijanske vlade Silviom Berlusconijem razgovarao o jačanju gospodarske suradnje, ali i o namjeravanoj gradnji terminala LNG-a u blizini Trsta

RIM - Talijanski planovi gradnje terminala zbog slovenskog protivljenja tom projektu, jer bi navodno negativno utjecao na okoliš u Sloveniji, u zadnje su vrijeme zahladnjele odnose među dvjema državama.

'Talijansko-slovenski odnosi odlični su, a dvije vlade nastoje ukloniti malena otvorena pitanja i riješit će ih u okviru dobrosusjedskih odnosa', rekao je Berlusconi na konferenciji za novinare nakon susreta s Pahorom. Predsjednik talijanske vlade dodao je da je njegov odnos sa slovenskim kolegom srdačan, čemu pridonosi to što Pahor govori talijanski te što dvije zemlje usklađeno djeluju i u europskim ustanovama.

I Pahor je istaknuo da između dviju država 'nema otvorenih političkih pitanja' te da posjet talijanskog ministra vanjskih poslova Franca Frattinija, koji je nedavno trebao posjetiti Ljubljanu, nije otkazan zbog raspre o gradnji terminala za tekući plin. Nagađalo se da je ta raspra uzrok otkazivanja posjeta, ali je Pahor izjavio da je on odgođen za dogledno vrijeme zbog 'tehničkih razloga'.

No Pahor je slovenskim novinarima, koji su pratili njegov posjet Rimu, potvrdio da će Slovenija ustrajati da s Frattinijem u Ljubljanu stigne i 'prava dokumentacija' o ekološkim posljedicama možebitne gradnje prijepornih terminala. Taj bi zahtjev mogao odnose s Rimom učiniti još napetijima.

Slovenski mediji tvrde da je susret slovenskog premijera s Berlusconijem unatoč međusobnim pohvalama i diplomatskoj retorici bio 'vrlo suzdržan'. Pahor je Berlusconiju 'praktično zaprijetio' da će tužiti Italiju europskom sudu ako Italija ustraje u gradnji terminala za tekući plin uz granicu sa Slovenijom, tvrde slovenski mediji.

Osim o terminalu Pahor je talijanskom domaćinu govorio i o teškoćama slovenske manjine u Italiji i otežanu djelovanju njezinih ustanova jer im nisu zajamčena sredstva iz talijanskoga državnog proračuna.

Berlusconi je nakon susreta s Pahorom istaknuo da je bilo govora i o stanju u 'regiji', gdje je Slovenija dragocjen sugovornik, a osobito o 'Albaniji, Kosovu i Srbima na Kosovu'. Predsjednik talijanske vlade istaknuo je i to da je Italija Sloveniji drugi gospodarski partner, odmah iza Njemačke, bilo da je riječ o uvozu ili izvozu te da su odnosi dviju država 'odlični'.

Slovenija - 'ateistički otok' u Europskoj uniji

Pahor je u petak boravio i u Vatikanu, gdje ga je primio državni tajnik Svete Stolice Tarcisio Bertone. Suprotno očekivanjima, Pahora nije u audijenciju primio papa Benedikt XVI., no Pahor je nakon posjeta novinarima rekao da očekuje kako će do kraja ove godine još jednom posjetiti Vatikan i da će ga tada primiti poglavar Katoličke crkve. Pahor se u Vatikanu susreo i s negdašnjim ljubljanskim nadbiskupom kardinalom Francom Rodeom, koji sada vodi vatikansku kongregaciju za redovnike.

Upravo Rodeov razgovor za ljubljanski vjerski tjednik Družina, objavljen nekoliko dana prije Pahorova posjeta Svetoj Stolici, govori da su se odnosi Rimokatoličke crkve i nove slovenske vlade lijevog centra zaoštrili u zadnje vrijeme. Rode je u intervjuu rekao da se čini kako je Slovenija svojevrstan 'ateistički otok' u EU i Europi, jer za razliku od drugih susjednih država s katoličkom većinom nema vjeronauk u školama ni ispravan odnos prema zločinima iz komunističkog doba.

Imenovanje novoga vladinog tajnika za odnose s vjerskim zajednicama Rode je nazvao 'provokacijom koju si ne bi priuštili ni komunisti'. Riječ je o negdašnjem zastupniku Liberalnih demokrata (LDS) Alešu Guliču, koji se izjašnjava kao ateist koji ima jednak odnos prema svim vjerskim zajednicama, a usput se kao ljubitelj motociklizma u javnosti pojavljuje sa značkom 'Hells Angelsa' (anđeli pakla). Pahor je novinarima neslužbeno rekao da je imenovanje predstavnika države za odnose s vjerskim zajednicama autonomna i suverena odluka vlade i da ju neće mijenjati.