nebrano grožđe

Pahor ništa ne zna o navodnom non paperu i u cijelosti odbija ideju i filozofiju prekrajanja granica na Balkanu

16.04.2021 u 17:46

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Borut Pahor u petak je na konferenciji za novinare kazao da je privržen cjelovitosti Bosne i Hercegovine, protivi se mijenjanju granica na Balkanu i zauzima za ubrzanje uključenja u Europsku uniju svih država u toj regiji.

Javnost i politiku u široj regiji, posebno u BiH i Sloveniji, ovih su dana uzbudila nagađanja o postojanju navodnog "non papera" o mijenjanju granica balkanskih država i njihovom preustrojavanju prema etničkim linijama budući da su se kao autori takvih spekulacija u pojedinim medijima navodili najviši slovenski dužnosnici, što su oni odmah demantirali.

Premijer Janez Janša, kojega su u krugovima slovenske oporbe navodili kao autora ili suautora tog dokumenta, negirao je da je bilo kakav non paper o tome poslao u Bruxelles, a njemu bliski mediji navode da su takve optužbe pokušaj domaće oporbe da kompromitira premijer prije nego što Slovenija sredinom godine preuzme predsjedanje Vijećem Europske unije.

Zadnjih dana Pahor je višekratno objasnio da za svog posjeta Sarajevu u ožujku ove godine, na sastanku s članovima BiH predsjedništva, pitanje o tome može li se BiH mirno etnički razdružiti nije postavio kao svoju dilemu jer podržava cjelovitost te države kao i njezino približavanje Europskoj uniji.

Pahor je u petak, na konferenciji za novinare u Ljubljani, još jednom ponovio da u Sarajevu tada nije govorio o pitanju koje postavlja on ili ga zastupa Slovenija nego da se referirao na međunarodnu javnost.

Isto tako, kazao je da u vrijeme posjeta Sarajevu ništa nije znao o navodnom non paperu koji govori o ponovnom ucrtavanju novih granica na Balkanu.

Slovenski predsjednik odlučno je demantirao novinska i druga nagađanja da je djelovao kao neka vrsta "izvidnice" slovenskog premijera, budući da se kao mogući autor navodnog non papera u medijima spominje upravo premijer Janša.

Pahor je kategorično istaknuo da u Sarajevu prilikom posjeta, ali ni prije toga, nije ništa znao o postojanju ili nepostojanju navodnog non papera, te da također nije ni u čijem imenu kao poslanik ispitivao teren o mogućoj promjeni granica u regiji.

Slovenski predsjednik je kazao da "u cijelosti" odbija ideju i filozofiju prekrajanja granica na Balkanu.