prekrajanje bih

Borut Pahor o dokumentu koji je digao Balkan na noge: Nisam bio upoznat s njime. Mijenjanje granica mirnim putem nije moguće

16.04.2021 u 14:00

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Borut Pahor sazvao je konferenciju za medije vezanu za non-paper koji je navodno djelo Janeza Janše

Slovenski predsjednik Borut Pahor rekao je da mijenjanje granica mirnim putem nije moguće. Navodno je premijer Janez Janša poslao u Bruxelles svoj prijedlog prekrajanja granica BiH, što je izazvalo brojne reakcije iz regije, prenosi Večernji list.

'Očuvanju teritorijalne cjelovitosti država istočne Europe posvećujem svoju veliku pažnju kao predsjednik Republike. Zato sam i dao prijedlog za inicijativu koja je prerasla u Berlinsku konferenciju. U pripremama za ovogodišnju konferenciju nedavno sam posjetio Sarajevo i susreo se sa sva tri člana Predsjedništva. Jedan sam od rijetkih predsjednika koji naglašava važnost pomirenja za njihovu budućnost', ustvrdio je Borut Pahor, piše 24ur.

Pahor je ustvrdio da mu nije bio poznat non-paper kad je posljednji put bio u BiH. Kazao je da je prema njemu važno proširenje Europske unije.

'Proširenje postaje pitanje vremena, a ne samo političke volje. Spor tempo proširenja hladi povjerenje u europsku perspektivu u tim zemljama, a posljedice bi mogle biti jačanje nacionalizma i povećanje utjecaja trećih zemalja', napomenuo je.

Osvrnuo se i na ulogu Slovenije u regiji.

'Neki dugo vremena nisu bili mišljenja da bi se visoki predstavnici Slovenije trebali miješati u pitanja regije. Razumio sam to u 90-ima', kazao je i nadodao kako danas to ne razumije i želi da jednog dana sve zemlje koje su bile zajedno u Jugoslaviji postanu članice Unije.