bez zaglavlja i potpisa

Plenković vidio navodni Janšin non-paper na portalu, Hrvatska ga nije dobila

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 16.04.2021 15:07
  • Objavljeno 16.04.2021 u 15:07
Andrej Plenković

Andrej Plenković

Izvor: EPA / Autor: Virginia Mayo / POOL

Hrvatski premijer Andrej Plenković u petak je rekao da je navodni non-paper slovenskog premijera Janeza Janše o BiH vidio na jednom slovenskom portalu, ali da ga hrvatska strana nije dobila, ni formalno niti neformalno

Slovenski portal "Necenzurirano" objavio je sadržaj tzv. non-papera bez zaglavlja i potpisa i pisanog na engleskome, a prenijeli su ga i mnogi drugi mediji u Sloveniji, uz ogradu da ga nisu potvrdili ni Europsko vijeće niti Europska komisija te da je postojanje tzv. Janšina non-papera još ranije demantirao sam predsjednik slovenske vlade.

Radi se, tvrdi portal, o neslužbenom diplomatskom dokumentu o komadanju BiH, priključenju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom i ima naslov "Zapadni Balkan – put naprijed".

"Vidio sam ga zato što je objavljen na jednom slovenskom portalu pa sam pročitao", kazao je premijer Plenković u Puli na upit novinara.

Plenković je pritom dodao da "niti jedan segment sustava, barem koliko sam se ja informirao, taj dokument nije ni od koga dobio, bilo formalno ili neformalno".

Slovenski premijer Janez Janša u utorak je, demantirajući da je autor i pošiljatelj navodnog neslužbenog diplomatskog dokumenta o uspostavi novih granica po etničkim linijama kako bi se u regiji "dovršio postupak disolucije SFRJ", naveo da je cilj "opskurnih portala" suprotan onome što za stabilizaciju regije, u vrijeme slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a, namjerava poduzeti njegova vlada.

Portal također navodi da je i ovaj non-paper "još jedan napisan po mjeri srpskih i hrvatskih nacionalističkih krugova koji se već tri desetljeća zauzimaju za komadanje BiH".

Hrvatska je krajem ožujka podnijela non-paper o BiH tijelima EU kao osnovu za novu raspravu o stanju u BiH opisavši taj dokument kao dodatni poticaj za provedbu nužnih reformi.

Taj neslužbeni dokument ističe da bi EU trebala biti jače angažirana u BiH kako bi joj pomogla u odlučnijoj provedbi reforma iz preporuka Europske komisije koje su preduvjet da bi dobila status kandidata za članstvo u EU.

Šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler pozdravio je hrvatski non-paper.

Sattler je kazao da su i promjene izbornog zakona i provedba svih 14 preporuka Europske komisije podjednako važni te na svemu tome treba sustavno raditi jer sljedeća godina donosi veliku priliku za BiH koju ta zemlja mora iskoristiti.

Šef diplomacije Gordan Grlić Radman je kazao da je hrvatski non-paper dobro prihvaćen među ministrima vanjskih poslova članica EU i poslužit će tijekom planirane rasprave o stanju u BiH koja se očekuje na narednom sastanku šefova diplomacija europskih država.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!