BOŽO PETROV

'Padne li Orešković čitat ćete popis političkih mrtvaca'

Bionic
Reading

Božo Petrov, čelnik Mosta i potpredsjednik Vlade ne očekuje nove izbore, jednako kako ne očekuje ni preslagivanje nove saborske većine. Nada se da će HDZ natjerati svojeg predsjednika na abdikaciju te da će vlada Mosta i HDZ-a nastaviti raditi bez 'utega', Tomislava Karamarka.

U razgovoru za Slobodnu Dalmaciju kazao je dvanaest zastupnika Mosta ostaje kod opoziva prvog potpredsjednika Karamarka, ali i dodao da, predsjednik Sabora diktira točke dnevnog reda, pa se može dogoditi da HDZ stavi glasanje o povjerenju premijeru Oreškoviću prije toga.

'Ako postoji i mrvicu političke kulture i korektnosti, očekujem da će se ipak najprije glasati o Karamarku', kazao je Petrov.

Dodao je da mu je žao zbog svih građana Hrvatske koji imaju lošu percepciju da se u Vladi ništa ne radi i da zna ukoliko se dogode novi izbori da će Hrvatska financijski izgubiti.

'Blokirani samo zbog Karamarka. Ako Karamarko uspije presložiti vladajuću većinu, mi ostajemo u Saboru. I to za nas nije smak svijeta. Ako postoje oni koji će čovjeku čiji odlazak iz Vlade tražimo mi, premijer, njegov stranački zamjenik i dio HDZ-ova predsjedništva, dati ruku da postane predsjednik Vlade, onda će te sva ta imena i prezimena vidjeti na ekranima u Saboru. Mislim da će to biti popis političkih mrtvaca koji ionako znaju da u slučaju ponovljenih izbora njih ne bi bilo ni blizu Sabora. Nevjerojatno je da čovjek koji bi po svim etičkim načelima trebao odstupiti sada traži da postane premijer. A njegov stranački poslušnik nas još poziva da ga i Most podrži kao premijera manjinske vlade! Mogu se samo pitati 'na čemu su' oni, što su to neki konzumirali na Predsjedništvu HDZ-a!?', upitao se Petrov.

Naglasio je da još ima vremena da HDZ povuče potez koji bi sačuvao ovu vladu i da do tada tinja i nada da možda izbora neće biti.

'Izbori nisu skupi kad je demokracija u pitanju. Oni su vrijedni svoje cijene. Problem je druga blokada države u smislu tehničke vlade u dvije godine. To je daleko veći problem od samih izbora. I zato se kao odgovoran građanin još nekako nadam glasu razuma. Ali jedino je dobro u ovoj priči to što ni Milanović ni Karamarko neće više sami sastavljati ni sljedeću vladu', zaključio je Petrov.

Čitav razgovor možete pročitati u Slobodnoj Dalmaciji.

431504 ,431514 ,431489 ,431448