presudni tjedan

Ozbiljna poruka Vučiću i Kurtiju: 'Imate samo nekoliko dana...'

23.10.2023 u 16:01

Bionic
Reading

Ovaj tjedan trebao bi biti ključan u nastojanjima da se izađe iz slijepe ulice u normalizaciji odnosa tzv. Kosova i Srbije, javlja Radio Slobodna Europa

Diplomatski izvori su potvrdili za Radio Slobodna Europa da se ovog tjedna očekuje izjašnjavanje Prištine i Beograda o zahtjevima koje su iznijeli članova 'velike petorke' prilikom posjeta 21. listopada.

Tog dana, specijalni predstavnik EU-a Miroslav Lajčak, američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar, kao i glavni savjetnici čelnika Francuske, Njemačke i Italije - Emmanuel Bonne, Jens Plotner i Francesco Talo - sastali su se u Prištini i Beogradu s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Nisu poznati konkretni detalji zahtjeva koje je iznijela 'velika petorka' prilikom ovih susreta.

Upućeni izvori spominju da se zahtjevi za Kosovo uglavnom odnose na prihvaćanje Nacrta za formiranje Zajednice općina sa srpskom većinom, a za Srbiju bezuvjetno ispunjavanje obveza iz sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, uključujući i Aneks primjene dogovora usuglašenog 18. ožujka u Ohridu.

Kako se saznaje iz diplomatskih izvora, premijer Kosova i predsjednik Srbije imaju 'samo nekoliko dana' da se izjasne o tome prihvaćaju li zahtjeve. Zbog toga se ne isključuje mogućnost susreta Kurtija i Vučića do kraja tjedna u Bruxellesu. Ovaj susret i mogući napredak u obliku bilo kakve suglasnosti strana trebao bi prethoditi samitu lidera država članica EU 26. i 27. listopada. U slučaju da se susret održi i bude uspješan, tada bi se u zaključcima na kraju EU samita navela i poruka o dijalogu Srbije i Kosova.

Okršaj u selu Banjska na Kosovu Izvor: Pixsell / Autor: Elmedin Hajrovic/ATAImages/PIXSELL

Mogućnost susreta sa Kurtijem ovog tjedna najavio je i Vučić. Uoči mogućeg susreta lidera, o Kosovu i Srbiji raspravljat će ministri vanjskih poslova država članica EU-a na današnjem sastanku u Luksemburgu, gdje će o odnosima Prištine i Beograda govoriti i šef europske diplomacije Josep Borrell.

Dan uoči mogućeg susreta lidera, 25. listopada, Lajčak će podnijeti izvješće veleposlanicima država EU-a. Do tog dana trebalo bi biti jasno jesu li strane prihvatile zahtjeve međunarodne zajednice.