Srbija protiv nasilja

Srbijanska proeuropska oporba najavila za vikend nove prosvjede

18.10.2023 u 16:11

Bionic
Reading

Prosvjedi "Srbija protiv nasilja", koji se već tjednima održavaju u Srbiji, održat će se u petak i subotu u Čačku odnosno Beogradu, najavili su organizatori okupljanja

Predstavnici proeuropske oporbe najavili su u srijedu na konferenciji za medije da će prosvjed u Čačku biti usmjeren na izgradnju vidikovca na planini Kablaru, dok će u Beogradu prosvjedna šetnja krenuti prema sjedištu Regulatornog tijela za elektronske medije, prenosi agencija Beta.

Prosvjedi u Beogradu, a potom i širom Srbije, počeli su nakon dva masovna ubojstva 3. i 4. svibnja u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Prosvjednici su do sada istaknuli nekoliko zahtjeva vezanih uz snažan porast nasilja u društvu kao što su oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi te gašenje tabloida koji promiču govor mržnje i nasilje kao i smjenjivanje vodstva nacionalne tv kuće RTS-a.

Uz to, traže se i smjene u tijelu nadležnom za elektronske medije, kao i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora sigurnosne agencije Aleksandra Vulina.

Tim zahtjevima dodani su i zahtjevi za objektivnim izvještavanjem i ravnomjerna zastupljenost predstavnika vlasti i oporbe na javnoj televiziji.

Na prosvjed pozivaju oporbene parlamentarne skupine "Pravac Evropa", DS, Zajedno-Moramo, Zeleno-lijevi front-Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak i Narodni pokret Srbije, navodi Beta.