DIPLOMATSKI USPJEH

Ovo su prve poruke Pejčinović Burić nakon izbora za glavnu tajnicu Vijeća Europe

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 26.06.2019 21:50
  • Objavljeno 26.06.2019 u 21:27
Marija Pejčinović Burić, novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe

Marija Pejčinović Burić, novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe (VE) i šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić rekla je u srijedu da Vijeće Europe nikada nije bilo važnije i da će u svom mandatu poticati veći dijalog među zemljama članicama kako bi se ostvarili glavni ciljevi organizacije - mir i prosperitet Europe.

"Smatram Vijeće Europe jednom od najvažnijih institucija u Europi, važnijom nego što je ikada bilo", rekla je u svom prvom govoru kao novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe obraćajući se zastupnicima Parlamentarne skupštine VE.

Istaknula je da međunarodna organizacija treba "poticati dijalog ne samo unutar glavnih tijela VE - Odbora ministara i Parlamentarne skupštine, nego i među zemljama članicama", rekla je Pejčinović Burić.

"Za vrijeme mog mandata zajednički ćemo raditi na ostvarivanju ciljeva ove organizacije, a to su mir i prosperitet europskih građana", zaključila je Pejčinović Burić i zahvalila se na iskazanoj potpori.

Pejčinović Burić je istaknula da će joj glavne zadaće na novoj dužnosti biti postizanje jedinstva, rad s osjetljivim skupinama u društvu te jačanje uloge i pozicije žena.

Hrvatskim novinarima u Strasbourgu je nakon izbora za glavnu tajnicu Vijeća Europe kazala da u trenutku kada se dovodi u pitanje rad i važnost raznih institucija pa i Vijeća Europe "najbolji odgovor na to može dati osoba iz države koja je proživjela agresiju i koja je poslije toga kroz demokratske procese ušla u brojne organizacije i postala članicom NATO-a i Europske unije".

Pejčinović Burić je naglasila da VE osim na miru i prosperitetu treba raditi i na "jedinstvu i ujedinjavanju jer nam podjele ne trebaju i u prošlosti su uvijek završavale loše".

"Trebamo se podsjetiti zašto smo tu", istaknula je.

Kao nove izazove VE istaknula je rad sa osjetljivim skupinama u društvu te jačanje uloge i pozicije žena.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova je izborom za glavnu tajnicu VE postala tek druga žena u povijesti i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na čelu te organizacije.

Istaknula je da je veseli iskazana potpora sa svih strana, a ne samo iz EPP-a i poručila da to "daje snagu budućoj funkciji, ali i veliku odgovornost za ono što slijedi".

Zahvalila se premijeru Andreju Plenkoviću jer je predložio i podržao njezinu kandidaturu.

Poručila je da joj je žao što neće biti hrvatska ministrica za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a, ali je "uvjerena da će tim dobro izvesti predsjedanje".

  • +4
  • +1

Marija Pejčinović Burić izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pejčinović Burić je u srijedu izabrana za novu glavnu tajnicu Vijeća Europe sa 159 glasova zastupnika Parlamentarne skupštine VE, dok je njezin protukandidat belgijski šef diplomacije Didier Reynders završio sa 105 glasova.

Izabrana na pet godina kako bi vodila i zastupala organizaciju glavna tajnica je "odgovorna za strateško planiranje, usmjeravanje programa aktivnosti i za proračun Vijeća Europe" koji je za 2019. iznosi 437 milijuna eura.

Vijeće Europe je međunarodna organizacija sa sjedištem u Strasbourgu čija je zadaća održavanje vladavine prava, demokracije i ljudskih prava u Europi. Osnovana je 1949. godine, a danas ima 47 država članica, cijelu Europu osim Bjelorusije i Kosova, te Rusiju, Tursku i države Kavkaza.

Hrvatska se organizaciji pridružila 1996., a stupanje na dužnost nove glavne tajnice predviđeno je 15. listopada ove godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!